Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för bluegrassfrossa

Annons

Lilla Torsåker är ett starkt fäste för den amerikanska folkmusiken bluegrass, mycket tack vare bröderna Blom, som grundlade intresset på 1970-talet. De spelade själv och 1985 arrangerades den första festivalen, i blygsam skala.

Nu har evenemanget vuxit, förra året kom 800 personer, och i år satsar man på en ökad bredd i musiken. Fortfarande är en i brödraskaran, Lars Blom ordförande.

- Det är fortfarande bluegrass som är kärnan och så ska det vara, men jag vill ha med lite andra genrer också. Mitt hjärta ligger i amerikansk rootsmusik - exempelvis country, blues och rockabilly.

Intresset för bluegrass har vuxit de senaste åren, möjligen med draghjälp av filmen Oh Brother Where Art Thou. En dokumentär om festivalen i Torsåker sändes nyligen i SVT. Fortfarande är det en tämligen smal genre, med uppskattningsvis ett 20-tal aktiva svenska band.

- Men genren har fått ett uppsving och gått från att betraktas som något bonnigt till att bli kult. Det är många som hittat tillbaka till rötterna till countryn, säger Annsofie Lindström.

Från att ha flyttat runt på olika platser i Torsåker så kommer årets festival att hållas på Tors loge. Två scener kommer att finnas. Redan i kväll tjuvstartar festivalen med en banjoworkshop och Ficktones på Gästis.

De största namnen är Fatboy, som medverkade i filmen Babas bilar, amerikanska Tom Paley & Joe Locker och tjeckiska Monogram, som korats till Europas bästa bluegrassband vid en holländsk festival.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons