Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cuptävling avgör Andra chansen

/

Annons

Tidigare år har Andra chansen varit det mest ogenomarbetade momentet i jättemaskineriet Melodifestivalen. Programmet har bakats in i "Söndagsöppet" eller "Tv-huset" och de åtta artisterna har fått se sina framträdanden från deltävlingarna spelas upp igen, utan möjlighet att själva påverka utgången. Men i år är upplägget nytt.

- Melodifestivalen har vuxit musikaliskt och det har blivit bättre och bättre artister som ställer upp. Då känns det ovärdigt både mot artister och publik att de ska tvingas tävla med deltävlingarnas framträdanden - som artisterna ofta såg som misslyckanden, säger Melodifestivalens producent Martin Österdahl.

Det nya upplägget kan liknas vid ett sportslutspel. De åtta bidragen tävlar två och två i fyra kvartsfinaler och vinnarna går vidare till två semifinaler. Segrarna där är redo för Globen.

Varje match i kvartsfinalerna spelas klart innan man går vidare till nästa tävlingspar. Och när det blir semifinaldags får de fyra kvarvarande uppträda igen. Det innebär att tittarna kommer att få chansen att sms- och telefonrösta i totalt sex matcher under programmet.

- Det ska bli väldigt spännande att se hur artisterna uppträder i semifinalerna, när de vet att de är ett enda framträdande från Globen, säger Martin Österdahl.

Hur har artisterna reagerat på det här upplägget?

- Väldigt positivt. Det är ju bra för dem att få ytterligare en lördagskväll i tv med stor publik, att de faktiskt får sjunga live och ges en "riktig" andra chans. Men det är klart att nu när matchprogrammet är klart tänker kanske en del "åh hjälp vad läbbigt, jag ska möta den eller den".

Den nya tävlingsformen får även tummen upp av schlagergurun Bert Karlsson.

- Det är en bra utveckling, det kommer att bli nerv på lördag, säger han.

Det blir ju några riktiga tungviktsmöten, exempelvis ställs Magnus Uggla mot Nanne Grönvall i en kvartsfinal. Du tror inte att det finns en risk att stora artister tackar nej till Melodifestivalen i framtiden när de ser att de kan slås ut så tidigt?

- Det är klart att det kan finnas en sån risk, men då tror jag att de blir mer rädda eftersom det i år visat sig att svenska folket börjat lyssna på låtarna och inte bara ser artisten som uppträder, vilket jag tycker är jättebra. Det ska inte vara givet att de går vidare bara för att de är kända, säger Bert Karlsson.

TT Spektra

Daniel Åberg

Fakta/Här är artisterna som tävlar i Andra chansen

Kvartstfinal:

1. Elin Lanto: "Money" - Jessica Andersson: "Kom"

2. Jimmy Jansson: "Amanda" - Sanna Nielsen: "Vågar du, vågar jag"

3. Uno & Irma: "God morgon" - Sonja Aldén: "För att du finns"

4. Nanne: "Jag måste kyssa sig" - Magnus Uggla: "För kung och fosterland"

Semifinal

Vinnare match 1 - vinnare match 2

Vinnare match 3 - vinnare match 4

Vinnarna i semifinalerna går till finalen i Globen den 10 mars.

Mer läsning

Annons