Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crashdïet tar 80-talet med till Sälen

Annons

Målet är att spela den musik vi själva vill höra. Det finns ingen sådan hårdrock i dag - det som finns är inte mycket att hänga i julgranen. Man får gå och kolla på band som var stora förut och som är på reunion för att höra något bra, säger trummisen Eric Young.

För att nå de stora scenerna måste man satsa. Och har man inga pengar kan man alltid ta ett Finax-lån på 50 000 kronor. Det gjorde Crashdïet och brände det mesta på ett par veckor. Förutom musikutrustning investerade de i hårsprej, bomber, rökmaskiner och kläder. Dessutom bekostade de en inspelning av två låtar.

- Det gjorde att bolagen fick upp ögonen för oss, så det var bra investerade pengar.

Nu har de rott iland kontrakt med både Universal och Ema telstar. En singel är ute nu och fulllängdsdebuten är under inspelning. En del gig är också bokade under våren och till sommaren kan det vara värt att hålla ögonen öppna på festivalscenerna.

Exempelvis Mötley Crües vilda livsstil är väl känd och dokumenterad, bland annat i boken The dirt. Crashdïet har anammat även den sidan av föregångarnas koncept. Det florerar en hel del bisarra rykten om bandet - exempelvis att sångaren Dave Lepard är Uppsalas svar på Hultsfredsprofilen bajsmannen. Det är inget Eric Young vill kommentera, men han säger:

- Vi tar det mesta vi gör en nivå högre. Om vi är ute och krökar så dricker vi inte lite grann, vi tar i från tårna. Vi är extremt överdrivna i allt vi gör.

Blir det en The dirt om Crashdïet också i framtiden?

- Nja, det hoppas jag inte. Kanske om något förlag hostar upp en massa pengar och någon vill skriva den.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons