Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Costellos konsert är ett gott betyg åt Dalhalla"

/
  • Tungviktare. Elvis Costello och Allen Toussaint har båda lämnat betydliga avtryck i musikhistorien under flera decenniers tid. Ikväll spelar de tillsammans i Dalhalla  Foto: Verve music group

Annons

— Diana Krall var mycket förtjust i arenan och därför kan det mycket väl vara så att hon haft ett finger med i spelet, säger Dalhallas VD Håkan Ivarsson, som är stolt över att för första gången kunna presentera en konsert med mannen som legat på Dalhallas favoritlista sedan länge.

Det är i år 30 år sedan britten Declan Patrick MacManus släppte sitt debutalbum My aim is true under namnet Elvis Costello. Sedan dess har han gjort över 25 album i olika konstellationer, samarbetat med stora namn som Burt Bacharach, Paul McCartney och Ann Sofie von Otter, och med sin Buddy Holly-inspirerade image blivit en kultfigur inom modern musikhistoria. Kanske mest känd är Costello för sitt hoppande mellan olika musikgenrer, något som idag manifesterar sig i det skräddarsydda kontrakt han har med skivbolaget Verve, vilket tillåter honom att släppa album fokuserade på helt olika musikstilar. I början av sin karriär blev dock Elvis Costello ett stort namn i samband med punkrörelsen framväxt, trots att hans musik aldrig egentligen varit särskilt närbesläktad med den från band som Sex pistols och Ramones.

Kvällens spelning gör han tillsammans med den amerikanske storartisten Allen Toussaint, med vilken han gjorde sitt första samarbete redan under 80-talet. Förra året sedan släppte de skivan River in reverse tillsammans.

Senast Costello var i Sverige var när han 2005 spelade i Stockholm och Göteborg. Kvällens dalhallakonsert är det enda sverigestoppet på årets europaturné, och Håkan Ivarsson är stolt över att Costello valt att komma just till kalkbrottsscenen i Rättvik.

— Det är ett gott betyg åt Dalhalla att Elvis Costello vill uppträda här, säger han.

Mer läsning

Annons