Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Costello i Dalhalla - ingen publikhit

/

Annons

Elvis Costello kom tillsammans med pianisten och sångaren Allen Toussaint från New Orleans. De båda samarbetade en del på 80-talet och återupptog detta efter att orkanen Katrina slagit New Orleans i spillror. Resultatet blev plattan The river in reverse.

Inget som liknade Katrina kunde ses i Rättvik denna kväll. Bara ett lätt duggregn kom och gick under konserten.

För att vara en musikalisk kameleont så bjöd Costello på en ganska sammanhållen konsert, där majoriteten av materialet, nytt som gammalt, var klätt i en funkig soulskrud, ofta med arrangemang signerade Toussaint.

På gott och ont.

Oftast svängde bandet rejält, med blåsarna The Crescent City Horns som effektivt eldunderstöd, men stundtals så kändes det som om de stod still och stampade. Då blev det mest blek, halvseg soul av det hela, trots att Alain Toussaint både är en lysande sångare och grym pianist, med en varm röst och driv i fingrarna.

Man längtade helt enkelt efter ett rakt poparrangemang ibland.

Första set kändes också lite som en försiktig uppvärmning innan det avslutades i en exploderande och makalös version av den gamla Watching the detectives. Den sköna ska-känslan i den låten och det lysande blåsarrangemanget där The Crescent City Horns verkligen fick briljera, tog allt till svindlande höjder.

Den pekade framåt mot andra set, där det mesta lyfte betydligt. Till höjdpunkterna hörde en toksvängig Clubland, men framför alltimponerade de stort i balladerna - The Sharpest Thorn, On your way down och inte minst Ascension Day, som Toussaint fick inleda med ett snyggt och ekvilibristiskt pianosolo. Den gamla Poisoned rose framkallade välbehagsrysningar.

Elvis Costello slutade aldrig att prisa sin samarbetspartner och liksom de flesta förstagångsbesökare så kommenterade han också arenans storslagenhet.

- Min fru hade rätt!

Extranumret innehöll bland annat en redig boogie woogie där Toussaint gick lös på tangenterna - är det Dalhalla så är det.

Sammantaget var det bitvis en smula segt, bitvis lika skarpt som Costellos otroligt snygga guldboots.

Fakta:

  • Musik/Soulpop
  • Elvis Costello
  • Dalhalla, Rättvik, 23/7
  • Publik: 1 540 personer

Mer läsning

Annons