Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Concretes ser framåt igen

/
  • Concretes ser fram emot att börja spela live igen. Den 7 april inleder de sin turné i Örebro.

Annons

Nej, 2006 blev inte riktigt som Concretes hade hoppats. Albumet "In colour" hyllades visserligen unisont i svenska medier i början av året och allt såg ut att rulla stadigt i den stora genombrottsriktningen.

Men när USA-turnén ställdes in och sångerskan Victoria Bergsman hoppade av bandet fick de fråga sig om de över huvud taget kunde fortsätta som förut.

Mindre än ett år senare sitter fyra av i dag sju bandmedlemmar på en bar på Södermalm i Stockholm, nyss utramlade ur replokalen inför den stundande turnén. De har just fått se den helt färdiga skivan "Hey trouble" för första gången. Gitarristen Daniel Värjö ser nöjd ut.

- Det känns mer pepp än på sjukt länge, säger han.

- Jag tycker att det är blandande känslor. Det blir förstås jätteroligt, men det är också en ny situation. Som på alla sätt är toppen. Men det är svårt att förneka att det är spännande för mig för att uttrycka saken milt, säger trummisen Lisa Milberg.

Lisa Milberg som varit trummis i Concretes sedan bandet bildades för snart tio år sedan, har nu klivit fram som frontfigur i bandet efter Victoria Bergsman. Att det skulle bli just Lisa som axlade hennes mantel var både självklart och slumpartat. Gitarristen Maria Eriksson hade fullt upp med sitt soloprojekt och att en av killarna i bandet skulle ställa sig bakom mikrofonen var mer eller mindre otänkbart. Liksom att ta in någon helt ny person.

- På sätt och vis är det galet att folk går genom livet och inte skriver musik för det är en otroligt behaglig plats att hamna i. Samtidigt är det skitläskigt. Det är stor skillnad på att klinka på en keyboard och sjunga i badrummet och på att göra det på en scen.

- Jag önskar att jag kunde berätta hur det var första gången, men jag fick total blackout fem minuter före och fem minuter efter. Det var lite som bungyjump, säger Lisa Milberg om sin nya roll.

Så snart Concretes bestämt sig för att fortsätta som grupp, ramlade låtskrivandet igång. Under sommaren 2006, den varmaste sommaren på länge, häckade sju Concretsmdelemmar inomhus vid datorn för att skicka låtfragment till varandra. Kors och tvärs mellan Berlin, London och Stockholm. Efter att ha producerat låtar på heltid mot månadslön när de låg på stora skivbolaget EMI, behövde de också påminna sig själva om varför de alls gör musik.

- Man satt i den sitsen att musiken blivit ens yrke, vilket fungerade lite hämmande för kreativiteten, säger keyboardisten Per Nyström.

I dag har samarbetet med EMI upphört. Enligt Lisa Milberg var beslutet att inte förlänga kontraktet ömsesidigt. Bandet, som här hemma alltid skött sig själva på egna etiketten Licking Fingers, verkar föredra att göra det samma utomlands - trots fördelarna med gott om pengar och välordnade turnéer på storbolaget.

- Det var bekvämt med ett stort bolag men det kändes aldrig helt hundra. Vi testade, men förstod aldrig riktigt varandra. Och de såg det nog aldrig som någon förlust, säger hon.

"Hey trouble" släpps den 4 april. Anna-Maria Espinosa, Frida Hyvönen och Kyle Field från Little Wings körar och Jari Haapalainen är tillbaka som producent. Annars är skivan bara Concretes.

- Vi ville verkligen bort från det vi gjorde sist som var väldigt genomarbetat på detaljnivå. Innan vi spelade in den var jag övertygad om att vi skulle förvandlades till Steely Dan över natten. Det enda vi sa till varandra innan den här var att det inte skulle vara så mycket lager på lager. Färre och bredare penslar, säger Lisa Milberg.

TT Spektra
/Anna Hedlund

Fakta: Concretes

Medlemmar: Lisa Milberg (trummor, sång), Daniel Värjö (gitarr, mandolin), Maria Eriksson (gitarr, sång), Per Nyström (orgel, keyboard), Ulrik Karlsson (blås, piano), Martin Hansson (bas) och Ludvig Rylander (blås, piano). Under livespelningarna sitter Dante Kinnunen bakom trummorna i stället för Lisa Milberg.

Diskografi: "The Concretes" (2003) och "In colour" (2006).

Aktuella: Med tredje albumet "Hey trouble" som släpps 4 april.

Turnéplan: 7/4 Örebro, 12/4 Växjö, 14/4 Stockholm, 18/4 Malmö, 19/4 Linköping, 20/4 Göteborg, 27/4 Uppsala, 26/5 Hässleholm, 1/6 Århus, 19-20/7 Skellefteå.

Mer läsning

Annons