Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cilla och AS i topp

Annons

Nu har Allmänna Sången och Ludvikabördiga dirigenten Cecilia Rydinger Alin vunnit allt som går att vinna när det gäller körtävlingar.

I bulgariska Varna möttes vinnarna från 2004 års europeiska Grand Prix-tävlingar på söndagskvällen - och när röken skingrades stod Allmänna Sången som segrare.

- Fantastiskt! Det här är det största vi har gjort tillsammans, det är ju det finaste man kan vinna som svensk körsångare, säger Cecilia Rydinger Alin om priset som kallas European Grand Prix.

Allmänna Sången var inbjudna att tävla efter segern i ungerska Debrecen i somras. Den här gången tävlade kören med ett program som byggdes kring Esa Pekka Salonens Djupt i rummet. Därtill bland annat musik av svenska körers favorittonsättare Francis Poulenc och Eino Juhani Rautavaara och en sats ur Franck Martins mässa för dubbelkör. Ett program som gick hem hos de namnkunniga dirigenterna i juryn, tror Cecilia Rydinger Alin.

- Vi hade ett varierat program på en mycket hög konstnärlig nivå, framför allt tror jag att Salonens stycke imponerade.

Grand Prix-cirkusen består av sex tävlingar i Italien, Spanien, Ungern, Frankrike och Bulgarien. Varje år möts segrarna i de olika tävlingarna för att slåss om prestigepriset European Grand Prix. Hit dras internationella elitkörer från Japan och USA för att tävla. Men överst på prispallen står numera Skandinaviens äldsta universitetskör.

- Det betyder mycket för vår verksamhet. Det ger oss ett internationellt rykte, och förhoppningsvis inbjudningar till konsertframträdanden utomlands, säger Cecilia Rydinger Alin.

I år firar Allmänna Sången sitt 175-årsjubileum. Nu kan man göra det som obesegrade internationella stormästare.

Det kan tilläggas att vid jubileumsårets början accepterade kronprinsessan Victoria att bli körens beskyddarinna.

Mer läsning

Annons