Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christian Poltéra glödhet i trippelkonserten

/
  • Stjärntrio. I uppställningen med mycket framstånde solister var måhända cellisten Christian Poltéra allra mest inspirerad. Vinterfest satte punkt med Beethovens trippelkonsert i Våmhus sent i går eftermiddag. Foto: Ing-Marie Litzgård

Annons

Musik i det lilla formatet, mötet mellan musiker och mellan musiker och publik, har präglat veckändan. De stort anlagda orkesterverken har varit få, men i finalkonserten fanns de, såväl Beethovens Prometheusouvertyr som hans trippelkonsert.

I övrigt var det mycket vintrigt. Miriam Treichl hade en varm och rik sopran, särskilt i Demanten på marssnön. Framförandet av Prometheusouvertyren går inte till historien som något av det mest välfokuserade Dalasinfoniettan gjort, men länsorkestern revanscherade sig i Cantus Arcticus, Rautavaara verket som spelades också under Valborgskonserten 2006.

Tranetrumpeter, svanesång och möjligtvis en och annan spov fanns på band. Satsen Melankoli var... ja,melankolisk. Lena Willemark kände särskilt starkt för sin egen komposition Vida. Såväl här som i det följande verket Vallåtar måste de goda arrangemangen framhållas (Tönnesen respektive Ek).

Martin Fröst överraskade med en i huvudsak atonal klarinettimprovisation. Den hade en stor ödslig kvalitet och var sorgmättad.

På det sättet fungerade det som en pendang till det dramatiska och jublande avslutningsverket, Beethovens trippelkonsert, med idel stjärnor i solistrollerna.

Bara det sätt på vilket Christian Poltéra på violoncell inledde largot var värt hela entrébiljetten för den lyckliga publiken. Det sista rondot blev en glädjeeruption. Många fånlog. Särskilt Poltéra var glödhet.

FAKTA: Musik Blandat

VINGAR OCH JUBEL

Dalasinfoniettan
Dirigent: Stefan Karpe
Dirigent: Daniel Raiskin
Pernilla August, recitation
Miriam Treichl, sopran
Christian Poltéra, violoncell
Martin Fröst, klarinett
Roland Pöntinen, piano
Benjamin Schmid, violin
Lena Willemark, sång
Musik av Beethoven, Rautavaara, Willemark, Fröst, Sibelius m fl
Lyrik av Tranströmer, Boye

Publik: 270
Kyrkan, Våmhus, 18/2

Mer läsning

Annons