Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Chicago" nominerad till 13 Oscar

Annons

Musikalfilmen "Chicago" är het favorit till Oscarstatyetterna på galan den 23 mars Hela 13 nomineringar har den fått när juryn nu tillkännager sina val.

Mördardramat i 1920-talets Chicago har blivit en succé på musikalscener världen över. Även Rob Marshalls filmversion har tagit publiken med storm.

Den näst mest nominerade filmen blev "Gangs of New York" med tio nomineringar.

Bästa regi, bästa film, bästa manus - "Chicago" finns representerad i alla de tunga kategorierna. Och Renée Zellwegers gestaltning av den mordmisstänkta Roxie Hart kan ge henne en Oscar för bästa kvinnliga skådespelare. Dessutom har både Queen Latifah, som spelar fångvakt, och Catherine Zeta-Jones som spelar sångerskan Velma Kelly, nominerats för bästa biroll i samma film.

Över huvud taget är det ett fåtal filmer som nominerats i många kategorier. Martin Scorsese "Gangs of New York", som här i Sverige mötts av ljumma recensioner, har hela tio chanser att vinna en gyllene gubbe, bland annat som bästa film. Daniel Day-Lewis kan få pris som bästa skådespelare för sin gestaltning av filmens grymme gängledare Bill.

"Timmarna" med Nicole Kidman och Julianne Moore, och i regi av Stephen Daldry, har fått åtta nomineringar, Roman Polanskis "The pianist" sju och "Road to perdition" sex. Även "Sagan om de två tornen " har fått sex nomineringar men ingen av dem har gått till skådespelarna.

Svenska "Lilja 4-ever" fick finna sig i att väljas bort när juryn valde ut de utländska bidragen. Närmast Sverige kommer en nominering är att den svenska producenten Staffan Ahrenberg ligger bakom "Den stillsamme amerikanen", som nominerade Michael Caine spelar huvudrollen i.

- Det är fantastiskt, jag är riktigt stolt. Michael Caine ser den här rollen som kronan på verket på sin karriär. Han har aldrig fått någon Oscar för bästa huvudroll, så han är väldigt glad. Men jag hade trott att Michael skulle få en nominering, säger Staffan Ahrenberg.

Norden finns respresenterat i form av Aki Kaurismäkis "Mannen utan minne" och med danske Lars Hansens kortfilm "Der er en yndig man". Pedro Almodovars hyllade film "Tala med henne" finns också med ibland de bästa utländska filmerna och dessutom har den nominerats för bästa regi. (PM)

JENNY ASCHENBRENNER

Mer läsning

Annons