Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Chess" fick fem Guldmasker

Annons

"Chess" blev den stora vinnaren på årets Guldmaskengala. Nyuppsättningen av musikalklassikern tog hem fem priser och ett specialpris till upphovsmännen Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

På måndagskvällen delade privatteatrarna ut tolv Guldmasker på Tyrol i Stockholm. Helen Sjöholm och Tommy Körberg belönades för sina insatser i "Chess" med motiveringarna "hon är så självklar" respektive "ofta omstridd men aldrig ifrågasatt". Uppsättningen fick också fick pris för bästa kostym, scenografi och koreografi. Benny Andersson och Björn Ulvaeus fick dessutom ett av Privatteaterchefernas pris för att de inte slagit sig till ro efter framgången med Abba.

Suzanne Reuter fick Guldmasken för bästa kvinnliga huvudroll i en talpjäs, för sin insats i "Vem är rädd för Virgina Woolf?" på Södra teatern i Stockholm. Den manliga motsvarigheten gick till hallänningen Thomas Petersson för "Hotelliggaren" på Halmstads teater. Även "Hotelliggarens" regissör Anders Albien fick en Guldmask.

Privatteaterchefernas andra pris gick till "Sveriges första musikalstjärna", den snart 90-åriga Annalisa Ericsson. Jerry Williams fick juryns specialpris för sin smidiga övergång från rockscenen till teaterscenen.

Gemensamt för alla nominerade var att de haft premiär mellan den 1 februari i fjol och den 31 januari, och inte mottagit någon form av statligt stöd. (PM)

Mer läsning

Annons