Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chatta dig in i konsten

Annons

konst | Falun

Reflektorium

Last departure-Final call!

Installation av Mats Lodén

och Ulf Gartman

Dalarnas museum

22/1-27/4

Medför vår tids bombardemang av mediala intryck, underhållning, reklam och information, att våra hjärnor blir ockuperade av vardagliga tankar som aldrig orkar under ytan?

Många upplever bristen på tid för eftertanke som frustrerande.

Men det finns de som går längre och gör något konkret: I Dalarnas museum har skulptören Mats Lodén, Insjön, och högskoleläraren Ulf Gartman, Leksand, satsat på ett helt rum ägnat åt reflexioner.

För några veckor har de förvandlat Målarsalen till ett "Reflektorium".

- Man borde planera in platser för kontemplation i vårt samhälle, tycker de. Platser reserverade för djupare funderingar om vad som är viktigt i livet.

Egentligen saknas väl varken eftertanke eller fördjupning för den som söker efter det. Men ofta blir det offentliga samtalet enbart monolog. Dagens konst har alltmer börjat sysselsätta sig med problemet hur man ska få publiken att förvandlas från åskådare till delaktig.

Ett sätt kan vara att, som Lodén och Gartman, bjuda in till tankeutbyte på nätet.

Installationen är interaktiv i den meningen att besökare kan delta med egna reflexioner på en hemsida som tillhör projektet och som länkas till museets hemsida (www.dalarnasmuseum.se).

Där finns redan tecknade seriefunderingar av speciellt inbjudna nätgäster från Galago.

Uppbyggnaden av installationen ska vara klar till på lördag. Under en arbetspaus pendlar resonemanget mellan filosofi och mer praktiska funderingar över ljud och ljussättning. Precis så här vill de att besökarna ska slå sig ner, i småpratande grupper.

- Vi har byggt på en idé. Besökarna fortsätter processen.

Den konstnärliga installationens titel "reflektorium" är en ordlek som anknyter till namnet på matsalen i de medeltida klostren - "refektórium".

Visst finns det också något sakralt över rummet, där centrum är ett långt bord med tydliga associationer till "Den sista måltiden". Till stämningen bidrar också fyra högresta antika pelare som ger platsen en infattning av högtidlighet.

Men en oväntad stilkrock har byggts in i verket. I stället för lärjungar hittar vi ett antal datorer utmed bordet. Gemenskapsmåltiden har en ny symbolik.

Här finns utrymme för egna funderingar. Hur möts människor i dag?

- Kanske som de unga i stora dataseanser, säger Ulf Gartman. Med måltider bestående av pizzaslice.

Det märkliga är att för många

i dag är datorn och chatten den omväg de behöver för att våga närma sig andra utan skyddsnät.

Att installationen låter det sakrala och det profana mötas, hoppas upphovsmännen ska få betraktarna att stanna upp i funderingar över vad vi jagar efter.

Alla tider har sina symboler. Till vår tid hör streckkoderna och här finns de uppförstorade på rummets väggar.

- Tidstecken, tycker Mats Lodén, med blicken mot de mystiska strecken och siffrorna, som är belysta i närmast förandligat ljus.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons