Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charmig "smarta-stöten-film"

Annons

Oceans eleven

regi: Steven Soderbergh

i rollerna: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Elliott Gould, Andy Garcia, Julia Roberts m.fl.

thriller/komedi. Kanske såg ni det ursprungliga Ratpackgänget från 1960 spela sig igenom originalfilmen när den visades på teve för inte så länge sedan. Om ni gjorde det, då vet ni att Frankie Boy och Dean Martin mest verkade gå omkring och vänta på att få ledigt från filmandet för att i stället kunna återgå till playboylivet i Ratpacks "andra hemstad" Las Vegas. Det var egentligen bara Sammy Davis Jr. som visade prov på spänst och geist i den rullen.

Med firma Clooney & kompani är det annorlunda. Det går liksom inte att ta miste på att filmteamet hade kul i Vegas för välmåendet lyser igenom hela filmen. Skillnaden mellan dagens och gårdagens version av Ratpack är att dagens gärna delar med sig av det goda livet.

Alla inblandade agerar extremt avspänt, men också extremt passionerat och men 100-procentig entusiasm. Som om hela ensemblen verkligen vill lägga manken och sporra varandra så att vi i biofåtöljerna får ut maximalt värde och får ta del av hela den charm, smarthet och coolhet som finns inbakat i berättelsen om Daniel Ocean (George Clooney) och hans muntra rånarband.

Ocean samlar ihop ett gäng gentlemannatjuvar och tillsammans planerar de den stora stöten. Gänget tänker råna tre av Las Vegas rikaste casinon i en och samma stöt. Spelpalatsen ägs av den skurkaktige gangstern Terry Benedict (Andy Garcia).

Våra rånarhjältar är naturligtvis ute efter de 150 miljoner dollar som finns i casionas ultrainbrottssäkra och omöjliga kassavalv.

Men Danny Ocean har ytterligare en anledning att genomföra rånet. Under en femårig fängelserepa för bedrägeri har nämligen Terry Benedict passat på att stjäla Oceans hustru Tess (Julia Roberts).

Manuset är exakt så snillrikt, tekniskt smart och slipat som det måste vara i en sådan här film, och skådespelarna gör som sagt var en alldeles förtjusande laginsats.

Därför lyckas Clooneys nutida stjärngäng med allt det supertrion Marlon Brando, Robert De Niro och Edward Norton misslyckades med i filmen The Score.

"Ocean's Eleven" är den solklart bästa och charmigaste "stora-smarta-stöten-film" film som gått upp på biograferna på mången dag. En kriminellt kul rulle utan någon substans eller djupare mening alls. Dunderunderhållning på högsta nivå.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons