Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charmig fluffkomedi

Annons

Vissa filmer är behäftade med järtecken som tyder på att de kanske inte är riktigt tiptop. Sopiga komikern Dan Aykroyds medverkan brukar vara ett tvärsäkert sådant tecken. Att regissören tidigare mest gjort sig skyldig till krafs som Nutty Professor 3 är givetvis ett annat.

Att fluffiga guldfiskfilmen 50 First Dates sedan hämtar syret till sina komiska andetag från den alldeles förtjusande gamla kultrullen Groundhog Day med geniet Bill Murray bådar kanske inte heller så gott.

Fixar verkligen Adam Sandler och Drew Barrymore att fylla kostymerna med kärlek? Den som minns The Wedding Singer kanske tvekar.

Men svaret är faktiskt ja. Någorlunda.

Adam Sandler och Drew Barrymore är skådisar med mycket stora nivåskillnader mellan ebb och flod. I den här filmen rör de sig säkert, på torr mark, mitt emellan extremlägena, i filmen eget komiska lagomland.

Adam Sandler spelar Henry Roth, ett slags hawaiiansk Dr. Doolittle med extremt kvinnotycke. Varje dag finner han en ny hamn hos någon intet ont anande kvinnlig turist. Hans rädsla för att binda sig tvingar honom in i en yster härva av nödlögner, bluffar och fula tricks. Livet är krig och kärlek, sol och vår, sus och dus.

Till den dag vännen Henry möter Lucy Whitmore (Barrymore) på ett frukostfik. Det är kärlek vid första ögonkastet. En snabbromans över staplade våfflor.

Vad Henry inte vet är att Lucy tidigare varit med om en trafikolycka och lider av en hjärnskada. Hon har guldfiskminne. Varje dag är ett nytt äventyr. En god natts sömn fungerar som thinnersniffarens trasa för stackars Lucy. Hon glömmer att Henry existerar. Hvergang.

Kan Henrys kärlek göra henne frisk? Kommer Lucy en dag att minnas doften av fisk?

Självklart, säger du. Men helt självklart är det inte, inte ens i en lättviktig fluffkomedi som denna.

Visst är filmen flyktig och aningen tjatig. Visst finns det scener där manusets skämt helt enkelt inte håller måttet. Visst bjuder birollsskådisarna på några riktigt fula magplask.

Men 50 First Dates är så urbota snäll och gullig att det är ganska lätt att låta sig charmas trots bristerna. En gång är ingen gång. Två gånger är en för mycket.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons