Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charmen förbyts i pekoral

Annons

Litteratur | Roman

Min legendariska

flickvän

Mike Gayle

Övers. Mats Blomqvist

B Wahlströms

De tre senaste åren har Will ägnat åt att sakna sin före detta flickvän Aggi. De blev ett par på hans tjugonde födelsedag och hon dumpade honom exakt tre år senare, då han fyllde 23. Nu har ytterligare tre år förflutit.

Will är huvudperson i den brittiske journalisten och författaren Mike Gayles roman Min legendariska flickvän. Will har just blivit högstadielärare i engelska på en skola i London. I sitt lilla stinkande kyffe i en ofashionabel förort vältrar han sig självcentrerat i sin egen olycka. Minnet av Aggi plågar honom enormt. Han tänker ägna helgen han fyller 26 åt att sova och försöka glömma, men av olika orsaker ringer hans bekanta till honom.

Den gamla vännen Alice gratulerar honom på födelsedagen. Hans bäste vän Simon avslöjar en chockerande nyhet, som i ett huj gör honom till Wills främste ovän. Martina, en tillfällig sexpartner, bedyrar honom sin kärlek, samtidigt som hon meddelar att hon kanske är med barn.

Dessutom ringer Kate, som bodde i hans lägenhet före honom, och som nyligen blivit dumpad av sin pojkvän. Med utgångspunkt i deras liknande situation driver Gayle, något långsökt men likväl befriande oskuldsfullt, dem i varandras armar. Och efter helgen är de redo att inleda ett förhållande.

Det är alltså, som oftast i sådana här relationsskildringar, upplagt för en rafflande final. Ska Gayle lyckas ro sin roman i land? Romanen påminner om Nick Hornbys skildringar av kärleksrelationer. Men Gayle kan ingalunda mäta sig med Hornby. Därtill är bland annat hans vilja till definitiva avslut alltför stor.

I ett nafs slarvas det som dittills var en ganska lågmäld och trevlig roman bort.

Det säkra och drivna språket med en småtrevlig charm faller isär i plattityder och sliskighet. Plötsligt växer ett smäktande pekoral fram, som absolut kan mäta sig med den mest sockersöta romantiska komedi som producerats i Hollywood.

DAN BRUNDIN

Mer läsning

Annons