Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carola till Dalhalla

Annons

Gruppen Vocalboys har en slogan - "Ingen jävla körsång". Lite märkligt, med tanke på att de faktiskt sysslar just med... körsång. I Take Six och Real Groups efterföljd gör de vokalarrangemang av pop- och rocklåtar. På scenen i Dalhalla möter de i sommar Ainbusk singers och Richard Wolff som förutom sitt skådespeleri gjort sig känd för att tolka den franska sångboken av artister som Piaf och Brel.

Tillsammans med Sveriges alldeles egna Jesus från Hille, Thomas Di Leva, tillhör Vocalboys kanske de mer avvikande inslagen i det nya sommarprogram som presenterades i går.

Till dem måste även Freddie Wadling räknas in. Sångaren från Göteborg som letat sig fram till publikens hjärtan via experimenterande i skräckfilmsmusikens utmarker i banden Blue for Two och Fläskkvartetten, men även via älskade tolkningar av Cornelis Vreesvijk.

Han kommer till Dalhalla tillsammans med Maritza Horn och folksångerskan Merit Hemmingson som inte gjort mycket väsen av sig det senaste decenniet men nyligen släppte en hyllad folkviseskiva.

I övrigt späckas sommarens program med publikmagneter.

Owe Thörnqvist som i år firar 50 år i artistsvängen gjorde succé förra sommaren och kommer tillbaka redan i år.

"Cornelis i våra hjärtan" heter ett program som bygger på sånger av Cornelis Vreesvijk och som framförs av den rutinerade skaran Lill-babs, Sven-Bertil Taube, Peter Harrysson och Anita Strandell.

Men sommarens huvudnummer torde trots allt tre än mer populära artister bli.

Violinisten och fotomodellen Linda Lampenius från Finland gästar Dalasinfoniettan i "First night of the Proms"-konserten i juni.

Sissel Kyrkjebø, Norges största och mest älskade musikexport turnerar för tillfället i USA och har i sin karriär avverkat så skilda samarbetspartners som världstenorerna José Carreras och Placido Domingo (vilka hon helt nyligen gav konserter med) samt gangsterrapparen från Los Angeles: Warren G.

I Dalhalla sjunger hon två gånger i sommar. Den 22 och 23 augusti.

Carola behöver knappast presenteras för någon svensk oavsett vad hon håller på med eller heter i efternamn för tillfället. I år firar hon 20-årsjubileum som artist och framför ett program som speglar hela hennes karriär. Pop, schlager och musikal.

Anledningen till att det dröjt så länge innan hela Sveriges schlagerprinsessa kommer till Dalhalla beror just på det. Att först nu passar hennes aktuella repertoar arenan. Dalhallas vd Håkan Ivarsson är mycket noga med att artistgaloscherna ska passa utomhusarenan. Inte sällan tar han en diskussion med artisterna om arrangemanget, framträdandet och repertoaren. För att fylla ut den stora scenen och dess akustiska förutsättningar måste man sätta Dalhalla i första rummet och ställa krav på det som är på scenen.

Det har bland annat resulterat i nya artistkonstellationer.

- Ofta får jag frågan om vi hyr ut Dalhalla. De frågar kort och gott: "Hur många hundra tusen vill du ha för att hyra ut Dalhalla? Si och så mycket kostar Scandinavium och Färjestads ishall". Men vi på Dalhalla jobbar inte så. "Hyr Scandinavium, då" säger jag.

Så vi kommer aldrig att få se devisen "EMA Telstar presenterar..." på Dalhalla?

- Nej, aldrig. Möjligtvis med tilllägget "... i samarbete med Dalhalla".

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons