Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlsson och grodorna är undantagen

Annons

Ingen blir profet i sitt hemland, brukar det heta. Men Peter Carlsson är i sådana fall det berömda undantaget.

Efter en längre tid som showartist i Stockholm återvände Dalarnas egen bygdeskald till sin hempublik. En publik som i helgen inte gav artisten några större utmaningar - den borne entertainern behövde inte mer än harkla sig för att locka fram skratt som fick den gamla smedjans slaggstensväggar att skaka.

Det var ett väl inarbetat gäng som gjorde sin dalapremiär - det var tydligt att bandet har genomfört ungefär samma program i Stockholm en tid.

Repertoaren var omsorgsfullt utvald, tiden var minutiöst disponerad och musikerna var oerhört samspelta. Trots att musikerna i Blå grodorna endast är tre personer, lyckas de få musiken att ljuda som en hel Ellington-orkester.

Programmet var genomarbetat och variationsrikt, både beträffande anekdotberättandet och det musikaliska, även om vissa skämt och "gubbar" känns igen från hans tidigare framträdanden. "Svajjen" från Grycksbo, med sin ofrivilliga djupa vibrato-stämma fanns naturligtvis representerad.

Peter Carlsson har ändå talangen att variera även det något nötta, på så sätt att det låter nytt.

Många av hans anekdoter berörde den nutida storstadsstressen kontra den sävliga landsortsmentaliteten - för det mesta med stor träffsäkerhet och mycket humor.

Och mellan skratten visar Peter Carlsson prov på sång med äkta känsla och stor talang.

Själva produktionen som helhet höll högsta klass med äkta krogshowkänsla, med stilfull scenografi, klockren ljudbild och effektfull ljussättning.

HENRIK SJÖGREN

Mer läsning

Annons