Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlene Carter är tillbaka — och lycklig

/

Annons

Carlene Carter berättar att hon har en fruktansvärd jetlag från föregående kvälls flygresa, men låter ändå hurtigt pigg över telefonlinjen från norska Seljord, där hon precis har avslutat sin hotellfrukost. Där ska hon spela på en festival, innan hon åker vidare till Sverige för måndagens spelning i Dalhalla. Det blir en snabbvisit till Skandinavien denna gången, eftersom hon inte hann med det på sin senaste europaturné i mars.

— Jag brukar försöka åka till Sverige två-tre gånger per år, eftersom jag har en så bra fanbase här. Nu var det ett år sen jag senast var i Sverige, och det ska bli spännande att spela i Dalhalla för första gången. Jag har hört så mycket om det stället. Igår berättade någon att man kan åka fram till scenen i en liten båt, så det kommer jag kanske att göra. Det låter ju jättehäftigt! säger hon och skrattar.

Det är ett skratt som återkommer ofta. Carlene pratar engagerat om sin man, tv-skådisen Joseph Breen, som hon gifte sig med förra året, om att de precis har flyttat från Tennessee till det lilla samhället Covelo i norra Kaliforniens bergstrakter och om hur glad hon är över att hon tack vare flytten kan träffa sin dotter och barnbarnen i Los Angeles mycket oftare. Hon är lycklig, säger hon. Och det är lätt att tro henne.

Efter att i över tio år har varit så gott som försvunnen från musikscenen är hon nu tillbaka på fötter igen. Slaget mot drogerna är vunnet, och Carlene Carter är starkare än någonsin — om man ska lita på titeln till skivan hon jobbat med i ett års tid. Stronger, som är planerad att släppas i höst, blir hennes första studioalbum på tolv år.

— Jag är inte det minsta nervös, bara glad över att ha en ny skiva på gång. Den kommer rakt från hjärtat, och jag är jättenöjd med den. Den är väldigt personlig, men samtidigt tycker jag att jag har lyckats föra de traditionella familjeanorna vidare på ett värdigt sätt. Jag tror att min mormor hade varit stolt.

Mormorn hon talar om är ingen mindre än countrylegenden Maybelle Carter. Hennes The Carter Family är något av det mest betydelsefulla man kan hitta inom countrymusikscenen, och intresserade nyligen en ännu bredare massa i och med succéfilmen Walk the line, som handlar om förhållandet mellan Carlenes mamma, countrysångerskan June Carter, och styvpappan Johnny Cash. Man skulle kunna tro att ett släktträd så drypande av tunga musikernamn som Carlenes skulle innebära en väldig press.

— Men jag har aldrig upplevt det så. Jag har alltid uppmuntrats till att göra min egen grej. Däremot känner jag en väldig drivkraft inom mig själv att föra arvet vidare. För mig personligen är det jätteviktigt.

Fakta: Carlene Carter

Ålder: 52

Bor: Covelo, norra Kalifornien

Familj: Gifte sig för fjärde gången förra året, med Joseph Breen. Har de två vuxna barnen Tiffany Anastasia Lowe och John Jackson Routh från tidigare äktenskap, samt fyra barnbarn.

Föddes in i den berömda countryfamiljen The Carter family av June Carter, sångerskan som senare gifte sig med Johnny Cash. Hennes pappa är countrysångaren Carl Smith.

Fritidsintressen: Hundar(har fyra stycken), hästar, skriva låtar, umgås med familjen och barnbarnen.

Aktuell med: Spelning i Dalhalla ikväll, som dessutom filmas för ett kommande DVD-släpp, samt med nya albumet Stronger, som ska släppas i höst.

Mer läsning

Annons