Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlbrings bok är ett mysterium

Annons

Undertiteln till Magnus Carlbrings roman Paul Exodus Propp lyder: eller Drömmen om den största romanen i världshistorien. Och det kan med absolut säkerhet sägas att den romanen inte kommer att skrivas av Paul Exodus Propp, som protagonisten heter, eftersom han skriver den förskräckligaste smörja på det torftigaste språk man kan tänka sig.

Carlbrings bok tar sin början när den unge Propp precis debuterat som poet (hur någon velat publicera hans alster är en gåta) och händelseförloppet i den nära femhundrasidiga romanen kretsar kring Propps vedermödor att skriva den svåra "tvåan". Det flitiga skrivandet avbryts emellanåt av att Propp rör sig på Stockholms gator där han kommer i kontakt med allsköns underliga figurer.

Och det är allt. Det är verkligen allt romanen uppehåller sig vid. Att Wahlström & Widstrand gett ut den är följaktligen också ett mysterium.

Ingen kan beskylla Carlbring heller för att ha skrivit den största romanen i världshistorien, eller ens varit i närheten, för boken är dum och poänglös och fullständigt i avsaknad av idéer och utveckling. Jag tror att det är meningen att detta ska vara roligt, men det är bara plågsamt. Ska det vara litteratur?

Carlbrings prosa är det i och för sig inget fel på, det verktyget hanterar han, men historien han berättar är helt meningslös. Varning härmed utfärdad.

SABINA ÖGREN

Mer läsning

Annons