Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cardigans fann vägen tillbaka till det enkla

Annons

Det är tidig förmiddag och snöstormen rasar utanför fönstret, men Cardigans är avslappnade, välklädda och småfnittriga.

Som om Ramlösan smakar öl och det trista konferensrummet egentligen är sunkiga myshaket Reflections Bar i Malmö.

Peter Svensson berättar att låtarna blir bäst om han bara har kalsonger och Manowar-armband på sig när han skriver och leder in resten av bandet i en lång diskussion om Mariah Careys heminredning.

Men det fanns en tid när bandet inte kunde småjiddra över en fruktkorg en måndagmorgon. När kommunikationen haltade så kraftigt att Cardigans nästan lade sig ner och självdog.

- Jag kände ett så himla stort ansvar. Jag tog på mig allt själv och då blev jag nedslagen när de andra inte tyckte att det var roligt. Pressen blev stor att jag skulle ro i land det själv, säger Peter Svensson.

- Och jag drog mig undan och trodde att jag inte kunde bidra, säger Magnus Sveningsson.

Förra skivan "Gran turismo" kom 1998 och kunde blivit Cardigans sista. Magnus Sveningsson blev deprimerad och tog en paus, som senare mynnade ut i soloprojektet Righteous Boy. Nina Persson skrev låtar med Niklas Frisk och vann högvis med grammisar för skivan "A camp". Peter Svensson skrev och producerade Titiyos succéskiva "Come along".

Men bandmedlemmarna kände ändå att det fanns mer att hämta hos Cardigans och på Nina Perssons förslag åkte de till Los Angeles i mars 2002 för att skaka liv i bandet. De hyrde ett hus i tio dagar på stranden i Santa Monica och lät instrumenten vila - i stället åkte de bil, spelade volleyboll, hade vattenkrig och la pussel.

- Det var bland det mest excentriska vi någonsin gjort, men också bland det smartaste. Det var dags att sväva ut lite och bara ha det gott, säger Nina Persson.

Ett av de få trevande musiksteg som togs i Los Angeles var det som skulle bli skivans första låt. "Communication" är en svävande sorgsen ballad om svårigheten att nå fram till andra människor - ett tema som genomsyrar hela skivan.

- Den satte någon slags standard. Den var så himla enkel utan att bli banal och ointressant. Den satte griller i huvudet, att hela skivan skulle vara så, säger Peter Svensson.

Att skapa enkelhet visade sig vara betydligt mer komplicerat än bandet hade kunnat tänka sig. Efter studiosessioner i Stockholm, Spanien, England och på Gotland skrotade de stora delar av inspelningarna och började om hemma i Malmö och

Tambourinestudion. Men hela idén med skivan var att bandet skulle spela tillsammans, och i efterhand tycker alla fem att den omständiga inspelningsperioden var nödvändig.

- Vi spelade in så många versioner, flera tusen inspelningar. Men nu kan man faktiskt längta tillbaka. Man blev torr i ögonen, men vi gjorde något som kändes speciellt, något bra, säger Lasse Johansson.

Medan "Grand turismo" var snygg och kyligt storslagen är "Long gone before daylight" spontan och varm, men med ett tydligt stråk av molande melankoli.

- Man får inget ut av att ägna sig åt det som är fantastiskt, kreativitet handlar på något sätt om att man vill kommentera eller förändra saker. Men det känns ändå som om den här skivan har någon liten soluppgång någonstans, till skillnad från den förra. Den var hopplös på något vis. Det finns ändå lite hopp i den här, lite värme, lite vilja att kommunicera, säger Nina Persson.

- Den erbjuder lite mer lösningar än förra skivan, där det mest var konstateranden, säger Peter Svensson.

För honom var det viktigt att göra en skiva som bröt av från det vanliga radioskvalet, som inte var för påträngade eller "effektiv".

Det måste finnas utrymme att andas. Han nämner Shania Twains senaste alster som avskräckande exempel.

- Den måste vara något av det värsta som gjorts. Allt är lika starkt hela tiden, det finns ingenstans där man hinner med. Men det är väl så hela samhället ser ut i dag. Allting blir så maxat och komprimerat och uppskruvat.

Soloutflykterna har haft stor betydelse för soundet på nya skivan. Tidigare har de försökt göra låtar som passat in i "Cardigansmallen", nu har de insett att det räcker med att göra musik man gillar. Och Peter Svensson kunde dela ansvaret över musiken med sina bandkollegor

- För första gången på sju år kunde jag och Magnus ha en vettig konversation om vad vi höll på med, eftersom han hade gjort det på egen hand. Det fanns någon slags ömsesidig respekt. Tidigare tyckte jag inte att han engagerade sig och då blev jag inte intresserad av vad han tyckte.

- Jag var väldigt tillfreds med hur det fungerade i studion, med att vi alla kunde ta större del i arrangemangskapandet, bolla idéer. Även om Peter är mycket mer musikaliskt duktig än vad jag är så kan jag ha bra idéer för det, säger Magnus Sveningsson med ett snett flin.

Vad är det som håller ihop Cardigans, förutom musiken?

- Jag pratade om det här med min gubbe häromdan, hur skumt det är. Personligen tycker jag att vi är ett gäng ovanligt trevliga personer. Han har spelat i band och det har alltid funnits ett par skitstövlar att stå ut med, säger Nina Persson.

För en dryg vecka sedan gjorde de sitt första liveframträdande med de nya låtarna, på Rockbjörnsgalan. Trots världsturnéer i ryggen sattes nerverna på prov. Cardigans har börjat om från början.

- Det kändes som om man har grillvantar på sig och spelar med vedträn i stället för trumpinnar, säger Bengt Lagerberg. (PM)

Fakta/Cardigans

Bildades: 1992 i Jönköping.
Medlemmar: Nina Persson (sång, text), Peter Svensson (gitarr, musik), Magnus Sveningsson (bas), Lasse Johansson (keyboard och akustisk gitarr) och Bengt Lagerberg (trummor).
Diskografi: "Emmerdale" (1994), "Life" (1995), "First band on the moon" (1996) och "Gran Turismo" (1998).
Aktuella: Med nya albumet "Long gone before daylight", som släpps den 24 mars.


And that´s not an invitation!
that´s all I get
If this is communication
I disconnect
I´ve seen you, I know you, but I don´t know
how to connect
so I disconnect

Från låten "Communication", förstaspåret på nya skivan "Long gone before dayligt".

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons