Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cannesfestivalen firar 60

/

Annons

Inledningsfilm på onsdagskvällen är kinesiska regissören Wong Kar-Wais första engelskspråkiga film, "My blueberry nights", och när han går uppför röda mattan har han sällskap av sina skådespelare Norah Jones, Jude Law, Rachel Weisz och Natalie Portman.

Och därmed har årets största filmfest dragit igång. Under de kommande tio dagarna kommer alla de som brukar samlas för att titta på galavisningarna att kunna vinka till bland annat George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jake Gyllenhaal, Bono, Michael Moore, Joaquin Phoenix, Matt Damon, Lordi (!), Martin Scorsese, Daniel Craig, Eva Green, Quentin Tarantino, bröderna Coen, Emir Kusturica och många andra.

Sverige representeras av Roy Anderssons nya film "Du levande", som visas i sektionen Un certain regarde, och kortfilmen "Spegelbarn". Dessutom har Maria Bonnevie en stor roll i den ryska filmen "Izgnanie" som visas i tävlingsklassen.

Stellan Skarsgård och Sofia Helin kommer för att tala om filmerna om "Arn", som ska lanseras internationellt.

Men än så länge är det lugnt i Cannes. Filmfolk och journalister befinner sig fortfarande på resande fot, och på paradgatan La Croisette jobbar man för högtryck med att sätta upp affischer. Men redan under onsdagen kommer tempot att höjas inför galapremiären på "My blueberry nights".

Att det är 60-årsjubileum kommer att märkas på en rad olika sätt. Bland annat har en rad av de regissörer som vunnit priser under åren gjort varsin kortfilm under den gemensamma titeln "Åt var och en hans film". Resultatet kommer att presenteras nu under helgen.

Till de mest emotsedda filmerna i år hör Michael Moores nya dokumentärfilm "Sicko", bröderna Coens "No country for old men" och Michael Winterbottoms "A mighty heart". Samt, ur svensk synvinkel, givetvis "Du levande".

Den 27 maj avslöjas vem som vinner Guldpalmen och de andra priserna i Cannes.

TT Spektra

Gunnar Rehlin

Mer läsning

Annons