Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Campi: "Skivbolagen har släppt fram det extrema, perversa, våldet och drogerna, sådant som förstör familjen"

Annons

Han är en pensionerad engelskalärare som gärna hoppar på sin ståbas medan han spelar glada surfackord. Raggarlocken i pannan är grånad, men de gröna ögonen lyser med en pillimarisk glöd.

- Jag kommer att hålla på med det här så länge någon vill ha mig, säger han.

Ray Campis artistkarriär började på 50-talet, men tog aldrig någon riktig fart. Det var först på 70-talet, när han återupptog musiken som han blev en förgrundsfigur för rockabillyns återfödelse. Han har spelat in över 30 skivor på mindre bolag i USA, Japan och Europa och ses av många som "The King Of Rockabilly". Nu är han aktuell med ett skivsläpp på Enviken Records, Dalarnas eget rock n´roll skivbolag.

När det kommer till den etablerade skivbranchen sitter Campis nerver på nästippen:

- Jag avskyr dem. Jag vill se dem tigga på sina bara knän på gatan.

Det glimmar till i ögonen, vilket förmildrar det hetska uttalandet något. Men visst ligger en bitterhet och pyr efter alla år av negativa besked. Ointresset beror på att rockabillyn inte ursprungligen var ett initiativ från bolagen själva, tror Ray Campi.

- Vi har inga stora arrangemang, inga grammisar. Inte ens Elvis fick sjunga sina rock n´roll låtar innan han blev etablerad, säger han.

Campi spelade på Classic Car Week i Rättvik i sommar och har varit i Sverige flera gånger tidigare. Han trivs i Europa, där han gjort större succé än någonsin i hemlandet.

- Europa har räddat den amerikanska kulturen. Små skivbolag är intresserade av min typ av musik och i Sverige har folk mycket snyggare amerikanska bilar än vi har därhemma. Det är underbart att vår livsstil bevaras här.

Den kultur som Ray Campi vill bevara är en utvald del av ett soligt 50-tal. Musik ska vara humor, surfing, cruising, fin flickvän och fest med kompisarna. Man ska inte tro att man kan förändra världen med musik, menar han. Tonerna är en högst världslig njutning.

- De flesta popmusiker är idioter och har alldeles för mycket attityd. Skivbolagen har släppt fram det extrema, perversa, våldet och drogerna, sådant som förstör familjen och andra viktiga strukturer i samhället.

Campi kallar alla den populära musikvärldens stjärnor för hippies. Han har inte mycket till övers för den trend som skapades på 60-talet och ser ingen skillnad på en skäggig indiepopare och en långhårig heavymetalröjare. För alla ser de ned på rockabilly.

- Det finns inga killar med flottigt, bakåtstruket hår i Rolling Stones magazine. Bara män som ser ut som småflickor i hästsvans.

På Campis hemsida kan man ladda ned hans egen anti-rap singel, "I ain´t gonna take da rap".

Samtidigt finns en egen, skyddad rockabillyvärld, där entusiasterna känner till och beundrar Campi och köper hans skivor. Med en så smal publik tvingas musikerna finna billigare lösningar och ofta går skivinspelningarna på bara några dagar. Konserterna får gärna var små och intima, nära publiken som helst är klädd i designad 50-tals kostym.

Någon kris för rockabillyn ser inte Campi, istället verkar intresset öka bland ungdomar, menar han. Europa har alltid kastat längtande blickar mot friheten och möjligheterna i USA, just de värden som Campi förklarar att hans musikstil representerar.

Ray Campi tror att det viktigaste är att stå för det man gör och inte låta sig köpas av marknaden.

- Jag har alltid gjort det jag har velat och det har lyckligt nog blivit bra. Varenda en av mina skivor är riktigt bra, avslutar han.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons