Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Calle visar hästar i olja

/
  • Ställer ut. Falukonstnären Calle Olander ställer för närvarande ut på Hotell Park Inn (f d Gustav Wasa) där han visar prov på sitt djur- och naturmåleri i olja.
  • Ställer ut. Falukonstnären Calle Olander ställer för närvarande ut på Hotell Park Inn (f d Gustav Wasa) där han visar prov på sitt djur- och naturmåleri i olja.

Annons

Calle Olander har varit aktiv konstnär i 20 års tid och det är egentligen en lika naturlig som självklar utveckling för honom.

- Det finns en konstnärlig ådra i släkten och både min far och min syster har målat en hel del. Själv har jag alltid tyckt om att rita och måla, men det var först i 30-årsåldern som jag började på allvar, berättar Calle som till vardags är fastighetsskötare.

Till en början gjorde han mycket kurbitsmålningar, inte minst på beställning. Till slut tröttnade han dock på det och då vaknade intresset för djur- och naturmotiv.

- Jag är ute en hel del i skog och mark och får mycket inspiration den vägen. Men mest aktiv som konstnär är jag under vintern och vårvintern. Under sommaren är det så mycket annat som ska hinnas med.

Bland inspirationskällorna nämner han förutom Zorn och Carl Larsson också falukonstnären Lennart Sand.

- Men i Borlänge finns också en duktig amatörmålare, Rune Gustafsson, som ger mig mycket inspiration, tillägger han.

Calle Olander målar framfört allt i olja och ett återkommande motiv är hästar.

- Hästar är ett tacksamt motiv som har mycket kraft och rörelse i sig. Jag kanske borde ha en utställning på Rommetravet också.

Även om Calle Olander har fler utställningar i länet på sitt samvete så är det nu första gången han visar sina alster i Borlänge.

- Det vore kul om så många som möjligt kom och tittade. Drömmen vore ju att få ett genombrott och helt få ägna sig åt konsten, säger Calle.

Calle Olanders utställning pågår april månad ut.

Mer läsning

Annons