Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budskap med dubbla bottnar

Annons

Vem känner inte igen synen - en liten flicka med en katt i ett fast grepp. Hon är för liten för att förstå hur en katt ska bäras och katten gör sig stel som en bräda. Leksandsmålaren Maria Oom återkommer till motivet i flera av sina verk, med en inlevelse som väcker motstridiga tankar i betraktarens huvud.

Djurets mjuka päls mot kroppen, tafatta korta barnarmar som kramar lite för hårt. Längtan efter ömhet. Och kanske en ilning av makt: Äntligen någon som inte glider iväg som stressade vuxna.

Maria Oom är ingen litterär, berättande bildskapare som serverar färdiga svar. Men motiven är med sin visuella utstrålning laddade med budskap.

Det finns en hudlös känslighet i sättet att återge djur och barn och kanske är det där någonstans förklaringen finns till att Maria Oom är så återhållsam med offentlighet och utställningar. Nu visas i alla fall ett litet urval från tio års arbete, i ett rum på Leksands konstmuseums övervåning.

Konst ska kännas i magen, enligt henne själv. Hon brottas med problematiken att förena abstrakt och figurativt. Det intuitiva sättet att arbeta förenar hon med medveten färg- och formkomposition.

Det svåra växandet, stegen mot frigörelse, är ett grundläggande livstema och Maria Oom har känsla för uttrycksfulla metaforer - den halvvuxna renkalven på ostadiga ben, småflickorna med hjälplöst hängande armar, trädet som kämpar för att bygga sitt grenverk. Oom målar allt i tempera i omväxlande skira ljuskänsliga toner och dova expressiva penseldrag. I utställningen ingår också några trä- och linoleumsnitt i återhållsam enkelhet.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons