Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Brunt är kul, tänk dig shock- och neonbrunt"

Annons

Killinggängets medlemmar är mellan 35 och 40 år. Flera har familj och barn. Några känner att de är, eller håller på att bli, pappa till sin egen pappa.

- Vi har blivit äldre, samtalsämnena har förändrats och en dag kan man inte längre springa ifrån sig själv, säger manusförfattare Andres Lokko.

Långfilmen Fyra nyanser av brunt präglas av kontaktlöshet, det handlar mycket om komplicerade far och son-relationer och förtryckta känslor. Något som enligt Andres Lokko inte var något uttalat självändamål, snarare en slumpartad gemensam nämnare.

- Alla satt och skrev på var sitt håll. Sedan märkte vi att många av historierna handlade om samma saker och att de fungerande som en helhet, säger han.

Jonas Inde håller med. Han spelar Tony, en fåordig ung dalmas, son till en kvinnotokig buddistisk gengångarkusk i Smedjebacken.

- Alla människor har ju livskriser. Vi är show- och dansmän och det är vår förbannade jobb att skildra det grå i livet, säger han.

Jonas Inde kände att det var en stor utmaning att få spela en allvarlig roll, den skiljer sig avsevärt från de roller han tidigare haft.

- Vi valde rollerna utifrån vad som passar våra register. Det var en utmaning för pladdriga mig att göra den nästan stumme Tony.

När regissören Tomas Alfredsson för drygt tre år sedan kläckte idén att göra en jätteproduktion så tände alla till.

Filmens titel sätter tonen i filmen och Andres Lokko verkar helnöjd med det bruna temat.

- Brunt är kul, tänk dig shock- och neonbrunt - kul. Vi har väl alltid gillat det bruna, beiga, grå och spända. Låt det vara stelt och spänt, ju gråare och tråkigare det är desto roligare blir det för oss.

En mental vägkarta över Sverige har filmen kallats, men att den skulle skildra Sverige och svenskarna är en medial missuppfattning.

- Nej, det råkar handla om olika människoöden i Sverige, det är inte så att det här är vårt stora svenska Sverigeporträtt, säger Lokko.

Nästa Killingprojekt kan bli allt från glitterdrypande musikal till dokumentär om konsthantvek.

- Något om keramik kanske, det är kul, säger Andres Lokko.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons