Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevvän med den store Mästaren

Annons

I två decennier växlade konstnären Carl Milles och en obemärkt målarinna i Kungälv brev med varandra. Litteraturvetaren Anne Brügge (också recensent i denna tidning) har forskat i väninnans öde - Jeanne Beausang var hennes farmors syster.

Fram träder bilden av en sjuklig och passionerad kvinna, som skapade sig själv en mening i livet genom sina konstnärsdrömmar och sin vänskap med den "store Mästaren".

Träffades de över huvudtaget? Ingen vet riktigt säkert.

Jeanne Beausang hade tuberkulos. Milles hade själv vårdats för samma sjukdom efter fattiga parisår i dragiga stenateljéer. Många brev handlar om döden och det gemensamma intresset för spiritism.

Föga nytt ljus kastas över Milles konstnärskap, men breven belyser hans komplicerade karaktär. Dels häpnar man över hans naiva syn på Hitler, Franco och Mussolini. Dels slås man av hans lättrörda omtänksamhet. Många fler än fattiga Jeanne fick ekonomiskt stöd av Milles.

Skulptören hade i Jeanne en deltagande lyssnerska när han bekymrade sig över omgivningen oförstående reaktioner. Milles var periodvis överhopad av anonyma skällbrev.

Jeanne avslöjade aldrig att hon fått fyra barn med olika män. Alla blev bortadopterade. Kanske var det för smärtsamt, kanske ingick det inte i hennes drömbild av sig själv som ensamstående målarinna. Av målningarna i boken att döma, var hon ingen stor begåvning.

Boken rymmer en snårskog av detaljer, som endast en släktforskare uppslukad av sitt ämne kan ha glädje av. Brügge försöker tillföra biografin kött på benen med mängder av sidoupplysningar. Det blir tröttsamt och krystat.

Störst intryck gör bilden av den hårda tillvaro som rådde för Jeanne och andra tbc-drabbade. Förra sekelskiftet dog 12 000 årligen i sjukdomen och minst lika många var sjuka och medellösa i ett samhälle utan skyddsnät. Vart tredje dödsfall bland unga berodde på tuberkulos.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons