Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråttom att rädda dalahistoria på film

Annons

Vår tids främsta dokument, den rörliga bilden, är i fara. Nu har Dalarna utsetts som projektlän för filminventering, med anledning av den kommande filmvårdscentralen i Grängesberg. Men på flera håll i landet, liksom internationellt, startar projekt för att rädda filmdokumenten om vår tid.

Filmer går bara av eller hakar upp sig - det finns inga projektorer som fungerar längre, brukar det klagas när gamla semesterfilmer tas fram.

Men inte många känner till att orsaken ligger i filmen. Den krymper snabbt med åldern.

- Alltför många försöker "rädda" över sina filmer till video, säger Dalarnas museums filmkännare Örjan Hamrin. Det är en tvivelaktiv metod, eftersom videofilmer visat sig ha ganska kort livslängd.

Vad kommer om några år att finnas kvar av exempelvis TV:s digitala dokumentärmaterial? Ingen vet. Tills vidare har bevararna fullt upp med att rädda filmerna från det nyss passerade seklet, de som ska ge våra barn och barnbarn viktiga nycklar till historien.

I Dalarna förevigades hela 1900-talet i levande bilder av både hitresta och lokala filmare. Grunden till den livliga filmverksamheten just här var det stora allmänna intresse för landskapet som inleddes med nationalromantiken. Flera filmare från Nordiska museet verkade i Hazelius anda under 20-talet. Ernst Klein och Ola Banners tillhörde dokumentärfilmens pionjärer.

Från Dalarna kom de första industrifilmerna - scener från Grängesbergs gruva 1905 och från hyttan i och smedjan i Åg och Korsån 1918.

- Hembygdsrörelsen var mycket drivande när det gäller landsbygdsdokumentärer, säger Örjan Hamrin. Alla dalasocknar försedde sig också med egna filmare.

Länets mest kände dokumentärfilmare, Sven Nilsson, flyttade till Falun vid 30-talets slut och han verkade fram till mitten av 70-talet.

Under krigstiden filmade han livet i småstaden Falun, på 50-talet berättade han om grävskopors framfart och ny livsstil och på 60-talet gjorde han en stor insats genom att filma falumiljöer som skulle rivas.

Rune Lindström var en bra berättare och Falu-TV gjorde en del filmer med hans text, exempelvis en produktion om Jerusalemfararna. I museets gömmor finns också en film om falugrafikern Axel Fridell, gjord för TV på -60-talet av Staffan Tjerneld.

Men det är inte bara färdiga produktioner som nu ska inventeras.

Känner du till filmsamlingar, filmer eller även ljud- och bildsamlingar - kontakta oss! uppmanar nu de tio inventerare, som efter utbildning stationerats från Avesta i söder till Älvdalen i norr.

På Dalarnas museum finns projektets samordnare Sara Hedström och Göran Olsson, som väntar på dalfolkets gensvar.

- Vi vill veta vad som har filmats i Dalarna och ta reda på hur filmerna mår! säger de.

Inventeringsarbetet ska leda fram till en samlad databas över länets alla filmer. Databasen skulle kunna bli till glädje för både allmänhet och forskare.

- Vi måste börja skissa på hur resultatet av inventeringen ska användas, säger Örjan Hamrin. Det finns fantastiska möjligheter att skapa nytt med gamla filmer som bas.

En filmhistorisk enhet, knuten till Dalarnas museum, är hans önskan. Var skulle ett sådant passa bättre än i det här filmtäta länet? Men då krävs också ett aktivt kulturpolitiskt ställningstagande.

Lådor med filmer, ibland korta stumpar från specifika tillfällen, har redan hopats i museets förråd.

Efter dataregistreringen av inventerat material är det meningen att de intressantaste filmerna ska föras över på video för att vara tillgängliga, medan originalen tas omhand i Grängesbergs filmvårdscentral.

Där finns det så kallade Filmberget där filmarvet ska förvaras. Redan har Grängesberg färdig planering för 20 miljoner meter film. Den explosionskänsliga nitratfilmen läggs i ett betonglagerhus med tjugo pansarrum.

Det är en gigantisk uppgift att spåra, tvätta, frysa ner och förmedla filmerna. Men det är en nödvändig satsning om inte stora delar av vårt dokumenterade kulturarv ska gå förlorat.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons