Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brännströms grottman väger lätt

Annons

teater | Borlänge

Grottmannen

Manus: Rob Becker

Regi: Bjarne Thorsson

I rollerna: Brasse Brännström

Maximteatern, 28/10

Någonstans i början av 1990-talet blev det populärt att fokusera på de påstådda skillnaderna mellan könen. Stora tidningar fick sam-

levnadsexperter som förklarade vad partnern egentligen menade med det ena eller andra beteendet, eller med att säga det ena eller andra.

Författaren John Gray, tillika äktenskapsrådgivare, drog sig inte för att deklarera att män var från Mars och kvinnor från Venus. Biologisterna gjorde sin (enda?) framstöt i feminismen.

Det oemotståndliga i det minst sagt grumliga synsättet är att den ger så många tillfällen till igenkännanden och bekräftelser. "Precis så där är det-faktorn" är skyhög.

Män är män och kvinnor är kvinnor och aldrig kommer de att begripa sig på varandra. Teorin tillhandahåller behändigt - där finns dess styrka - en sorts konkret verktygslåda att angripa mäns beteenden med sina bilar, kompisar och fjärrkontroller med. Liksom för övrigt kvinnors shoppande och konfliktundvikande.

Rob Beckers pjäs "Defending the caveman" är mest en stå upp-upplevelse. Också i Brännströms översättning och med honom själv på scenen.

Den utgår ifrån att män egentligen är sig lika sedan de var jägare på stenåldern. Kvinnorna har inte förändrats sedan de var samlare. (Det är ingen idé att tränga längre in i begreppsförvirringen kring jägar- och samlarsamhällen).

Brasse kryddar med några skämt om genetalier och är en verklig domptör när han läser av publiken och kommunicerar med den. Folk skrattar så de gråter.

Men Grottmannen lyfter egentligen bara när han själv spelar upp små miniscener med sig själv i alla rollerna.

Som teater är Grottmannen trött, passé, förutsägbar. En nonsensbagatell för den som går loss på den här humorn. Tar man den på allvar blir den könsrollscementerande och därför en aning obehaglig.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons