Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmän på topp

Annons

Efter schlagerfesten i Tipshallen i Växjö hade Brandsta City Släckers sångare Glenn Borgkvist svårt att förstå vad som hänt.

- Vi måste tacka svenska folket! Det är underbart att känna att man har det här stödet. Vi hamnade bland de största artisterna i Sverige.

Melodifestivalens första deltävling i Växjö skulle vaska fram två direktkvalificerade finalister till Globen. Barbados räknades på förhand nästan som självklara. Men det var innan svenska folket hade fått se Brandsta City Släckers.

Att döma av publikreaktionerna i Tipshallen i Växjö var Brandsta City Släckers kvällens populäraste band. Mycket tack vare deras frejdiga och egenhändigt komponerade stil med de speciella handklappen.

- Detta var ett så enkelt påhitt. Vi ville ha något snyggt att göra på scen. Det var jag som kom på det, säger Glenn Borgkvist.

Brandsta City Släckers har spelat ihop sedan 1994. De arbetar alla inom räddningstjänsten i Helsingborg och är verkligen bandmän. Två av killarna började sitt skift igen på söndagskvällen.

Bandet består av Glenn Borgkvist, Olle Östberg, Mats Nilsson, Ulf Johansson och Tom Börjesson. De har redan gett ut två skivor och är alltså inte bara något skämtprojekt, även om de alltid uppträder i full brandmannautrustning.

- Vi har ju spelat ihop sedan 1994, så det är klart vi är ett riktigt band. Vårt skivbolag arbetar kanske med en del udda akter som Hjalle & Heavy, men det kan vi bjuda på, säger Glenn Borgkvist.

Nu blir det en sommarturné, men innan dess måste Brandsta City Släckers fortsätta repa in sin musik.

En som var minst lika glad som Glenn Borgkvist och hans Brandsta City Släckers var Mendez. Den chilensk-svenska rapparen hade innan festivalen pratat mycket om att han såg schlagertävlingen som en chans att nå ut till en större, svensk, publik.

Efteråt var han mycket rörd efter att ha blivit en av två finalister:

- Jag känner kärlek från Sverige. Det är fantastiskt. Jag är så glad för att de röstade på mig.

Brandsta City Släckers och Mendez är nu direktkvalificerade för finalen i Melodifestivalen. Nästa deltävling är i Norrköping på lördag. Därefter väntar Sundsvall den 2 februari och Falun den 8 fedruari. De sista två finalisterna plockas ut av en expertjury i tv den 22 februari och den 1 mars är det final i Globen. (PM)

MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons