Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråket trappas upp

Annons

När Dalhallas operafestival börjar i övermorgon, arenans sjätte i ordningen, gör den det när det råder full storm om Dalhallas grundare, Margareta Dellefors. Flera kända artister har samlat sig till ett upprop till stöd för Dellefors. Bland signatärerna kommer flera artister som uppträtt i Dalhalla att vara - däribland Povel Ramel och Malena Ernman. Hedersordföranden för Dalhallas vänner, Birgit Nilsson, har också skrivit under.

Sedan i slutet av juni har konflikten inriktats på skälen till uppsägningen av Dellefors. Konflikten har rasat längs flera fronter. Dels har en gruppering inom Dalhallas vänner först agerat för att få ut medlemsmatrikeln för att få till stånd ett nytt medlemsmöte, och senare började grupperingen annonsera efter medlemmar i samma syfte.

Dels har flera inflytelserika och kända personer skrivit debatt- artiklar och insändare till stöd för Dellefors.

Också det nu aktuella artist-uppropet inriktar sig på att orsaken till avskedandet måste presenteras öppet. Till detta läggs kravet på att rekryteringen av en ny konstnärlig ledare till Dalhalla ska avbrytas.

Samtidigt har Dellefors vänt sig till advokat. Enligt vad tidningen erfar hävdar Dellefors i första hand att uppsägningen inte är giltig eftersom den på flera punkter inte lever upp till LAS krav på en uppsägning.

Skulle Dalhalla ändå hävda att uppsägningen gäller, begär Dellefors dels allmänt skadestånd för brotten mot flera paragrafer i LAS, dels ekonomiskt skadestånd för utebliven lön perioden 1 mars 2004-28 februari 2005, vilket är den tidigaste tidpunkt Dellefors själv anser att hon kunnat sägas upp om uppsägningen gått rätt till.

När tidningen når Dalhalla Produktion AB:s ordförande Leif Svensson sent på tisdagskvällen vill han inte gå in i detalj på hur Dalhalla ställer sig till Dellefors beskrivning av rättsläget.

- Meddelandet om att hon skulle frånträda sitt uppdrag lämnades med utgångspunkt från den speciella typ av uppdrag som hon hade. Att vara konstnärlig ledare är att likna vid att vara vd i ett företag och omfattas inte av LAS. Uppdraget som konstnärlig ledare bygger på styrelsens förtroende och när det är förbrukat går det inte att fortsätta. Vi kan inte ha en ledande medarbetare som driver en egen och offentlig linje mot kansli och styrelser.

- Skulle vi i det läget inte ha sagt upp Dellefors hade vi inte gjort vårt jobb, säger Svensson.

Beskedet om uppsägningen kom som en stor överraskning för operabråkets huvudperson i juni:

- Jag är chockerad. Jag har aldrig hört på maken. Så sent som i höstas hade jag ordförande Leif Svenssons förtroende. Nu har hans uppfattning om mig ändrats. Varför vet jag inte. Jag har inte gjort några formella fel. Och just nu håller jag på och planlägger nästa säsong, sade en uppenbart skakad Dellefors till tidningen i juni.

Inom kort skulle hon ha tagit emot en delegation från Bolsjoj-teatern i Moskva. Ett gästspel med den världsberömda operans uppsättning av Boris Godunov planerades.

I går ville inte Margareta Dellefors kommentera operabråket.

JENS RUNNBERG EMELIE SMEDSLUND

Mer läsning

Annons