Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brahms i knockoutversion

Annons

musik | klassiskt

NORDIAENSEMBLEN

Richard Kontra, violin, Charlotte Fregelin, violin, Eva Fahlén, viola, Christian Sahlin, cello, Patrik Wendel, flöjt, Jørgen Fasting, oboe, Sølvi Stenmarck, klarinett, Mona Sandström-Kontra, piano

Publik: Cirka 80

Musik av Béla Bartók, Benjamin Britten, Sven-Erik Bäck, Johannes Brahms

22 januari

Kristinehallen, Falun

Nordiaensemblen slog knock med ett mycket starkt framförande av Bramhs pianokvartett i går kväll. Ensemblespelet var lysande och fångade väl det magnifika allvar och de svepande stora melodiska linjer som Brahms ger uttryck för.

Richard Kontra, violin, Eva Fahlén, viola, Christian Sahlin, cello och Mona Sandström-Kontra, piano visade ett mod och en intensitet som övertygade stort. Särskilt Sandström-Kontra tog för sig på ett självutlämnande sätt.

Konserten hade börjat med Bartóks Kontraster för klarinett, violin och piano (Sz 111) - ett intressant verk, expressivt, hotfullt och här och var lätt kaotiskt.

Här bytte klarinettisten Sølvi Stenmarck mellan en A-klarinett och en B-klarinett och violinisten Richard Kontra alternerade mellan en violin stämd på vanligt sätt och en violin med lägsta strängen höjd en halvton och högsta strängen sänkt en halvton - lämpligt för musik i folkmusikfärg.

Oboeisten Jørgen Fasting utmärkte sig i Brittens "Phantasy Quartet". Det bestående minnet av Patrik Wendels framförande av Bäcks flöjtsonat blev Wendels virtuositet, men det dynamiska verket har också andra, gripande uttryck.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons