Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort från tidens tyranni

Annons

Kan man någonsin bli fri från tidens tyranni? Frågan ställs av fotografen Eva Redhe i hennes bildspel "En resa i tiden". Samma rubrik har hennes fotoutställning, som öppnas på lördag i Dalarnas museums entréhall.

Kanske måste en jäktad nutidsmänniska resa långt bort, som Eva gjorde, för att få perspektiv på tiden.

- Jag vill dela med mig av de omtumlande och inspirerande erfarenheter jag fått under mina resor till Indien, säger hon.

Eva började reflektera över sitt förhållande till tiden efter dem. Mötet med människorna påverkade också Eva Redhes förhållande till livet.

- Jag återvände berikad, förälskad och kanske något förändrad.

Bildspelet "En resa i tiden", som är producerad tillsammans med Anders Hanser och som visas under utställningens gång, är en återspegling av den förälskelsen.

Bilderna är tagna i förväntansfullt rosa morgonljus eller när ro och aftonskuggor börjar sänka sig över människomyllret. Suggestiva indiska rytmer skapade av Mike Mc Cleary understryker stämningarna. Vid internationella bildspelsfestivalen i Östersund 1998 tilldelades bildspelet The multi-image spearhead award.

- Jag följde människorna i byarna från morgon till kväll. Jag ville få förtroende så att jag skulle kunna ta nära porträtt, berättar Eva.

Närkontakten och livsglädjen är påtaglig i bilderna.

1988 och 1997 reste Eva Redhe till kusten i Goa och till den urgamla hinduiska kungastaden Hampi med sin heliga flod. Med kameran fryste hon stämningar från en helt annan värld.

Eva Redhe tillhör tredje generationen fotografer i Falun. Farfar Sigfrid var med och startade Falu Fotoklubb 1938 och pappa Olle var Evas läromästare.

Till professionen är Eva civilekonom med eget företag inom finansiell kommunikation. Periodvis har hon tagit uppehåll för att i stället fotografera. Hon har haft frilansuppdrag för en reklambyrå och har gjort en del fotoreportage i tidningar som Foto, Aktuell Fotografi, Kodaks tidning Små Korn, Expressen med flera.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons