Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge lockar flest biobesökare

/

Falun har under många år haft det största besöksantalet i Dalarna. Men nu har Borlänge gått om. Enligt uppgifter från Svenska filminstitutet hade Borlänge 94 141 besök under 2011 jämfört med Faluns 86 774.
– Borlänge har blivit Dalarnas starkaste biofäste, säger Åke Hedlund, försäljningschef på Svenska Bio.

Annons

I många år har Falun varit Dalarnas största biostad med mer än 10 000 fler besök än vad Borlänge haft. Men nu är den tiden förbi. Efter att städerna legat relativt lika i statistiken sedan 2007 har nu Borlänge dragit i från. Under 2011 hade Borlänge 94 141 besök jämfört med Faluns 86 774.

Biopalatset i Borlänge och Falan i Falun är de dominerande biograferna i städerna. Båda biograferna ägs av Svenska Bio, där Åke Hedlund är försäljningschef.

– Det är tydligt att Borlänge passerat Falun, som har en vikande trend. Det är svårt att svara på vad det beror på men Biopalatset har utvecklats mycket sedan vi tog över efter (numera nedlagda) Astoria Cinemas i oktober 2006. Borlänge har blivit Dalarnas starkaste biofäste, säger Hedlund.

Johan Rockner är platschef på Biopalatset.

– Det är skitkul att det gått så bra. Men vi är inte nöjda för det. Nu siktar vi på 100 000 i stället.

Hur kan det komma sig att ni har fler besökare än Falan nu?

– Jag tror att Falan har haft lite oflyt med ventilationen. Sedan är vår biograf nyare och fräschare. Falan skulle kanske behöva renoveras men den är ju charmig på sitt sätt ändå eftersom den är så gammal. Jag vet att många besökare kommer från Falun till oss. Motorvägen har gjort att det går fortare att åka emellan.

Tidigare var det tvärtom. Då åkte Borlängeborna till Falun för att gå på bio.

– Under Astorias tid var det många som tröttnade på att det inte gick att använda presentkorten man fick i julklapp. De hade ett eget system för presentkort i stället. Det gjorde att många åkte till Falan då.

I statistiken från 2011 hade Mora dryga 35 000 besök. Det betyder att de hade flest antal besök per invånare i Dalarna.

– Sagabiografen i Mora (som också tillhör Svenska Bio) har både Dalarnas största salong och duk, säger Johan Rockner.

Rockner tog över som platschef på Biopalatset när Svenska Bio tog över biografen i oktober 2006. Han har sedan tidigare en bakgrund på Falan.

– Det var Falans platschef (Jan Hällberg) som hjälpte mig igång här i Borlänge. Jag har honom att tacka för mycket. Det finns verkligen ingen rivalitet mellan biograferna eftersom det är samma ägare. Men det är kul att besöksantalet skjutit i höjden sedan vi tog över, säger Johan Rockner.

Falans platschef Jan Hällberg har inte varit tillgänglig för en kommentar.

Mer läsning

Annons