Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borganäskören Säpo-registrerades

Annons

Redan 1966 berättade Aftonbladet-journalisten Björn Kumm om hur Säpo:s registrering av misstänkta kommunister skapade enorma arkiv över svenska medborgare där bland annat deras politiska åsikter, sexuella läggning och privatekonomi noterades. Ofta på felaktiga grunder.

Stor godtycklighet styrde urvalet. En rad kända svenskar registrerades. Bland andra Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk, Allan Edwall och alltså hela den 55 man starka Borganäskören från Borlänge med dirigent.

Med anledning av att sekretessen från och med den 1 mars släppts på delar av Säpo:s arkiv, berättar Björn Kumm återigen sin historia i Aftonbladet och lovar att i dag avslöja sin hemliga källa inom Säpo.

Enligt honom själv bemöttes hans artiklar på 60-talet med kompakt tystnad från övriga Mediasverige, och det har tidigare aldrig berättats i dalapressen att Borganäskören sågs som ett potentiellt hot mot rikets säkerhet.

I en av rapporterna i säkerhetstjänstutredningen (SOU 2002:93) som kom sent i höstas, har författaren tagit del av det som finns kvar i Säpo:s arkiv och bekräftar "att uppgifterna i artiklarna i allt väsentligt var korrekta".

- Om det fanns några kommunister i kören när vi åkte dit, så var de hälsosamt botade när vi kom hem, berättar Nils Backström, en av sångarna i 1955 års upplaga av Borganäskören.

Själv kände han inte till att han hamnat i Säpo:s register, även om misstankarna fanns där, skvallret gick ju, men ingen kunde ju veta något säkert.

- Jag får väl ta det som en merit.

Upphovet till registreringen var en konsertresa till Leningrad och Moskva som arrangerades 1955 i samarbete med Förbundet Sverige-Sovjetunionen, en av de organisationer som bevakades hårt och även telefonavlyssnades av Säpo under två decennier.

Körens medlemmar var några av de första västliga artister som besökte Sovjetunionen efter andra världskriget. Stalin och den fruktade Beria hade just gått bort, men det lilla tövädret skulle ännu dröja några år. Det kalla kriget var som kallast och kören från Borlänge fick beskåda en rejäl propagandauppvisning från Sovjetstatens sida.

En påkostad och uppmärksammad resa, minns Nils Backström. Kören gjorde radioframträdanden för en sovjetisk, svenskspråkig kanal och ett tv-framträdande. På Moskvas gator blev de igenkända som stjärnor.

- Vi användes i propagandasyfte, det är självklart.

Och kanske var de en smula naiva, erkänner han också.

- Vi var lantisar med uppspärrade ögon.

Men Borganäskören var sannerligen inte ensamma i Säpos rullor. Statspolisens centralregister innehöll år 1953 uppgifter om närmare 450 000 personer, och vid mitten av 1960-talet var cirka 500 000 personer registrerade, enligt Säkerhetstjänstutredningen.

Men mer fel än i fallet med Lille Bror Söderlundh kunde det knappast bli, menar de som kände honom.

Seth Karlsson, musikkritiker, journalist och tidigare musikkonsulent i Dalarna arbetade med Borlängekören under 50-talet och var nära vän till Lille Bror Söderlundh.

- Det är idioti. Så dumt så det inte är klokt. Vi brukade träffas vid fem och sitta uppe hela nätterna. Men vi diskuterade aldrig politik. Musik, jobb, men aldrig politik.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons