Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönbok - vegetariskt och kulinariskt

Annons

Caroline Hofberg/Pia Hall

Natur och Kultur

Grön mat med bönor, linser och ärtor, det vill säga baljväxter som bas blir mer och mer attraktivt.

Råvarorna är många flera än bara bondbönor, vaxbönor och sockerärtor. Från sydligare länder kommer även till de mindre livsmedelsbutikerna en strid ström av olika exotiska bönsorter antingen på burk eller i torkad form.

Burkbönorna gör att man mycket lätt kan trolla fram exotiska läckerheter som sallader, smårätter och mustiga soppor. Eftersom kaffe- och chokladbönor också kan räknas dit går det lät att skapa härliga efterrätter.

För att få inspiration presenterar Caroline Hofberg ett 70-tal läckra vegetariska recept med inspiration från Nordafrika och Mellanöstern. Recept som givetvis kan användas även om man inte är renodlad vegetarian.

Ett plus för den osäkre är Pia Halls bönguide i början av boken. 26 olika bönor presenteras i ord och bild.

Och med tanke på Halloweenfirandet i dag ger vi de gamla grekernas råd mot spöken: Ta munnen full med bönor och spotta ut dem så långt det går. Då blir du av med spökena!

Nigella

- kort och gott

Nigella Lawson

Forum Bokförlag

Här är ännu en tv-kocks bekännelser i bokform. Nigella Lawson kan ses i TV4 och om nu Tina Nordströms program beskylls för att inte vara så nyttiga som de borde, så är Nigellas rätter inte ett dugg bättre.

"Skäckexemplet" i kapitlet Plockmat är hämtat ur The King, Elvis Presleys, kokbok. Stekt jordnöts- och banansandwich är inte vad en rättrogen kostvetare skulle rekommendera.

Lliksom Tina har Nigella en charm som gör det omöjligt att inte falla för hennes val av rätter. Hon kan även i ord förmedla en glädje över att finnas till och njuta, eller deppa i köket tillsammans med en riktigt knepig rätt.

Om man bara läser boken på rätt sätt och använder de knep som andra ger för att öka "nyttigheten" så går det att åstadkomma mycket läckert. Och - förresten - någon gång måste man ju få synda!

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons