Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolsjoj-teatern till Dalhalla

Annons

Sköld, som tog över planeringen av operafestivalerna under vårvintern, har ett färdigt program framtaget, men behöver nu förhandla klart med de gästande sällskapen och få klartecken av Dalhalla Produktion AB:s styrelse.

Han siktar på att omedelbart innan operafestivalen börjar formellt, satsa på operans moderna syster musikalen - en konstform som inte tidigare prövats i Dalhalla vad gäller hela uppsättningar.

- Jesus Christ Superstar skulle passa bra sista veckan i juli. Vi siktar på stor regional förankring i den föreställningen men tar naturligtvis in proffs i solistrollerna. Jag tror att det finns en stor potentiell publik för bra musikal. Därför kommer vi att satsa på tre-fyra föreställningar av Jesus Christ Superstar, säger Sköld.

Den första veckan i operafestivalen sammanfaller med den konferens som Bo Ekman är initiativtagare till, som heter "How on earth could we live together?". Som konferensavslutning planeras en stor konsert med Bolsjojteaterns orkester och med solister från Georgien. Samma vecka ska Bolsjojs hela ensemble ge två föreställningar av sin Turandot. (Operan gavs av Lettiska nationaloperan på operafestivalerna 1999 och 2000)

- Bolsjojs version är en mycket intressant föreställning i regi av jet set-regissören Fransisca Zambello.

Veckan därpå kommer Estniska nationaloperan från Tallinn med två föreställningar av Tosca. Det rör sig också där om nyuppsättningar. Estniska nationalbaletten sätter dessutom upp den stora baletten Cassandra - vilket blir premiär för den konstformen i full skala.

Sköld vill att operafestivalen 2005 ska avslutas den tredje veckan med comeback för Malmö opera och musikteater och dess Aïda, som lockade 8 000 besökare sommaren 2003.

- Där tror jag att det ska gå att vrida upp castingen litet grann, säger han och antyder att han håller med denna tidnings kritik mot att Jean-Pierre Furlan inte var en idealisk Radamès.

Mellan de två föreställningarna lägger Sköld en galakonsert med många körinslag och en stor pianokonsert på programmet.

- Gärna Tjajkovskijs första pianokonsert, myser Stefan Sköld.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons