Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokens afton: Barnen läser allt mindre

Annons

Professorn i litteratursociologi vid Uppsala universitet, Johan Svedjedal, har lett forskning som studerat läsarvanor över lång tid. Den överordnade trenden är att läsningen hela tiden breddats socialt, demokratiserats. Svedjedal anser att detta i huvudsak beror på samhällets allmänna demokratisering och tillväxten.

Han ser tre viktiga orsaker till att Sverige har världens högsta andel bokläsare (tre fjärdedelar av svenskarna uppger att de minst en gång den senaste månaden läst en bok):

1. Böcker är mycket billigare än förr.

2. Folkbildningsarbetet i folkrörelserna skapade och skapar aktiva läsare. I vår tid har folkbiblioteken en avgörande roll.

3. Bokmarknaden har gång på gång vitaliserats av fiffiga uppfinningar och innovationer. 25-öresboken. Pocketboken. Bokklubbarna. Internet etcetera.

- Det har aldrig varit så lätt att få tag på en bok som nu. Det betyder mycket, säger Svedjedal.

Läsningen bland vuxna och äldre människor uppvisar en mycket stabil utveckling. Men det finns en trend som oroar professor Svedjedal.

Läsningen bland barn under tio år minskar dramatiskt. Det gäller både den tid som föräldrar till barn under tio år lägger ned på att läsa tillsammans med barnen och den tid barnen själva lägger ned på läsande.

- Jag brukar säga att "godnattboken" är själva atomen i läskulturen. De här barnen som ingen läst med tror jag möjligen själva kan erövra ett läsande i vuxen ålder. Men vad händer när de själva blir föräldrar och ska föra läskulturen vidare till sina barn? undrar Svedjedal.

Det finns ett tydligt klassmönster vad gäller läsning. Sålunda har medborgare med högre inkomst och högre utbildning benägenheten att läsa mer än lägre socioekonomiska grupper.

Kvinnor läser mer än män. Kvinnor läser mer skönlitteratur än män. Män läser mer facklitteratur än kvinnor. Men det här är gamla sanningar som är på väg att förändras. Den typiska läsaren är en kvinna 45-64 år som arbetar som tjänsteman och som är högutbildad. Läsandet är lägre bland medborgare med förgymnasial utbildning.

- Samtidigt finns det riktigt stora antalet läsare i absoluta tal i de lägre samhällsklasserna. Sverige är unikt i världen med sitt breda "demokratiska" läsande. Dessa grupper bär upp vår speciella läskultur, säger Svedjedal.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons