Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boken som lustobjekt

/
  • Handarbete, ger inspiration.
  • Fantasy. Bokformen berättar om nobelpristagaren Harold Pinters verk.
  • Lustfyllt. Man måste tillåta sig själv att ge sig hän åt det som är lustfyllt, säger konstnären Monica Langwe Berg, som tycker att hon hittade hem när hon började kombinera konst med handarbetet.

Annons

Den här lidelsen kan behövas när man ägnar sig åt en så smalt nischad konstart. Antalet bokbindare som samtidigt är konstnärliga formgivare är få i Sverige, i många länder har bokkonsten betydligt mer tyngd och är en levande tradition.

Datorn i all ära, men det finns tillfällen i livet då dokument kräver en värdig infattning - som en handbunden dopbok i genomsiktligt vit pergament eller en personligt formgiven mapp eller kassett i siden eller skinn för minnen som ska sparas.

Datasamhällets informationsflöde är enormt och många har behov av att sortera och ordna utanför datorn. Och hur kul är det med pappersbuntar i gummisnoddsmappar?

- Allt går så snabbt i datorn och man kan behöva vila i hantverket, skissa eller skriva för hand medan nya idéer föds, säger Monica.

I hennes ateljé står gamla och nya pressar, skärmaskin, pappsax och andra verktyg. Där samsas dekorativa fisk- och ormskinn med siden, trä och papyrus.

På bordet finns fantasifulla böcker som gömmer tredimensionella former eller har sidor som fälls ut som veckade vingar.

Som barn gillade Monica att leka med kökslådornas innehåll av smörpapper, folie, gummisnoddar och gem. Det blev konstiga förvaringspåsar fordrade med gladpack.

Monica Langwe Berg växte upp i Mora och fick pappas kärlek till böcker och mammas och mormors handarbetsintresse med sig. Men hon ville erövra egna kunskaper, började måla och gick konstskolor. Den fria konsten utövar hon fortfarande vid sidan om.

Intresset för handgjort papper ledde vidare till studier i bokbinderi på Leksands folkhögskola. Lärare var Manne Dahlstedt, som banat väg för bokbinderiet som en friare konstform. Monica Langwe Berg upptäckte också hur intressanta de historiska bokbinderiteknikerna är och fördjupade sig i dem bland annat i Vatikanens mytomspunna arkiv, på statsarkivet i Talinn och på Östasiatiska museet.

- För mig är bokbinderi problemlösning, säger Monica Langwe Berg. Tekniskt fiffiga och konstnärliga lösningar ska kombineras. Både företag och privatpersoner vill profilera sig med design idag.

Åtskilliga söker också en formskön lösning på sina förvaringsproblem, eller vill exponera något värdefullt. Monica har till exempel tagit fram en ask till Vasalopps- och andra medaljer, en skinnkassett till ett kungligt hängsmycke och album till konstgrafik och fotografisamlingar.

Ett udda uppdrag har varit att göra en handinbunden journal för en bilfirma som vill föra bok för hand.

Monica Langwe Berg försöker hinna med att delta i utställningar eller tävlingar anordnade av svenska eller utländska bokbinderisällskap, för att utmana sig själv konstnärligt. Och på egna förlaget Langwe form ger hon ut böcker om och kring handgjort papper och bokbinderi.

- Hantverket är inte självändamål. Det är först när det blir formgivet som det blir intressant, säger Monica Langwe Berg.

Monica Lagngwe Berg inspireras av...

- Fantasy är för mig att leka fram något med humor, säger Monica Langwe Berg. Fantasy inspirerar henne, till exempel de scenografiska effekterna i Harry Potter-filmerna. Hon gillar också barnböcker med pop up-effekter.

En bok utfälld som en växlande teaterscen står på hennes bord. Med bokens form vill hon illustrera nobelpristagaren Harold Pinters verksamhet som dramatiker.

I flera år har Monica Langwe Berg varit en av de bokbindare som binder in en numrerad och signerad serie av årets nobelpristagare i litteratur. Banden ställs ut på Nobelmuseet.

En annan inspirationskälla är slöjden, handens arbete.

- Vilka starka människor gamla tiders byslöjdare måste ha varit, som vågade sig ut på långa vandringar i Sverige för att sprida sin slöjd. De såg mycket nytt, men lärde sig också värna sitt eget.

Fakta: MONICA LANGWE BERG

Född: i Mora 1966

Bosatt: på Sollerön

Verksam: som bok- och papperskonstnär

Familj: Man och åttaårig son.

Intressen: Litteratur, resor, bokbinderiteknik i hela världen (vill gärna ha kontakt med utlandsfödda som har erfarenhet av hemlandets bokbinderi)

Mer läsning

Annons