Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkottar kulturpris

Annons

Torsten Sundén understryker att han försvarar Peter Johanssons konstnärliga frihet.

- Absolut. Han har rätt att yttra sig och göra vilken konst han vill. Det är svårt att kvalitetsbedöma den. Med konst ska man uttrycka vad man känner. Att använda konst som protest mot samhällsföreteelser är något bra, säger Sundén.

Han hävdar också sin rätt att kritisera Peter Johanssons konst och betecknar den som "pajaskonster", "inget man borde kunna tjäna pengar på" och säger att "Johansson är uppenbarligen beredd att gå hur långt som helst för att göra sig ett namn".

I en insändare konstaterar han att personer som beter sig som de skådespelare Peter Johansson hyrde in för verket Little Sweden "åker oftast fast för fylleri, förargelseväckande beteende eller för att de blottat sig".

- Jag tycker synd om alla landstingets folkhälsoarbetare när landstinget visar uppskattning för någon som framhåller fylleri. Det är tvärt emot vad landstinget ska stå för och premiera. Jag ser ingen logik i att Johansson får priset.

Men egentligen vill Torsten Sundén lämna Peter Johansson därhän. Det är pristagarkommitténs arbete som han vill diskutera.

Sundén var landstingets utbildningschef 1975-1995 och fungerade då som högste tjänsteman för kulturfrågor i landstinget. Han beskriver sig som en varm kulturvän, som gärna besöker teatrar, konserter och utställningar, såväl i Dalarna som i Stockholm.

Redan under Sundéns tjänstemannatid fanns ett demokratiskt underskott i processen fram till att en pristagare utsågs, menar han.

- Det fanns en kommitté också på den tiden. Men i praktiken var det helt andra, ledande socialdemokrater, som bestämde vem som skulle få priset.

Sundén tycker att det är en demokratifråga att öka insynen och ventileringen av vem som ska få priset. Han betecknar dagens priskommitté som "omdömeslös".

- Vi behöver en policy för hur landstingets kulturpris ska hanteras. Jag tycker att det är uppenbart att landstingsstyrelsen inte hade den information om Peter Johansson som den behövde innan den gick till beslut.

- Jag vägrar närvara när han tar emot pengarna. Jag kommer att lämna fullmäktigesalen och det gör jag som kulturarbetare och privatperson, inte nödvändigtvis som centerpartist, säger Sundén.

C:s gruppledare Elisabeth Lindén-Brandt anser att Peter Johanssons konst "pekar på företeelser som finns" och att processen som ledde till att han fick priset skötts på precis samma sätt som vanligt.

- Jag har inga synpunkter på priskommitténs arbete och har fullt förtroende för den, säger hon.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons