Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo från Kråkberg kan bli Oscarsvinnare

/
  • Bröderna Tommy och Bo Persson filmsaga skriver ännu ett kapitel på söndag kväll. Efter en gemensam skörd av tio-talet Emmys, Guldbagge, BAFTA-Award så kan Bo vinna en Oscar på söndag kväll.
  • Bo Persson drömmer om en Oscar. På söndag kväll får han chansen då han är nominerad i kategorin bästa ljud. Här ses han bredvid en av bror Tommys Emmy-statyetter.

Under 60-talet sålde bröderna Bo och Tommy Persson från Kråkberg biobiljetter i Mora. På söndag kväll kan Bo belönas med en Oscar för bästa ljud.

Annons

– Det är stort att bara vara här i Los Angeles och att finnas med på Oscarsgalan är overkligt. Jag har aldrig i min fantasi varit i närheten av denna tanke, säger Bo per telefon från USA.

DT når honom strax efter klockan 16 svensk tid. Bo bekräftar i mobilen att han just klivit upp. Det är morgon i LA och Bo med fru bor hemma hos brodern Tommy.

Under hösten 2010 och inpå våren 2011 jobbade Bo Persson med inspelningen av The Girl with the Dragon Tattoo.

– Det tog 15-16 veckor, berättar Bo Persson.

Filmen bygger på den första av den svenska författaren Stieg Larssons Milleniumböcker.

Filmen fick flera Oscars-nomineringar bland annat bästa kvinnliga huvudroll tolkad av Rooney Mara. Men även ljudet blev så överdådigt att Bo tillsammans med tre amerikanska kollegor får gå på den klassiska röda matten, in till Kodak Theatre där galan äger rum, för sin Sound Mixing till filmen.

– Jag vet inte ett dugg om mina chanser till att få en statyett. Har inte sett de övriga filmerna, konstaterar Bo Persson.

Personligen tror Bo ändå på att Martin Scorseces film Hugo, som totalt fått elva nomineringar, är favorit i ljudkategorin.

– Jag träffade en kollega som mixat ljudet till en av de nominerade konkurrenterna, Transformers. Men han var blygsam om sina möjligheter och trodde också på filmen Hugo, analyserar Bo.

Dagarna inför utdelningen är behagliga hemma hos brodern Tommy med inbjudningar till olika middagar.

Närmast efter Oscarsgalan väntar jobb med Lasse Hallström nya film.

– Vi reser hem till Sverige redan på måndag.

Bo som är 62 år, ser fram mot flera projekt.

Han nämner också att under en period av filminspelningen av The Girl.. var Mora i majoritet då Fredrik Bäckar skötte kameran under åtta av veckorna.

DT har vid flera tillfällen tidigare skrivit om Bröderna Perssons osannolika framgångssaga. Efter att de jobbat med Curt Sörman på Morabiograferna i tonåren fick storebror Tommy jobb på Wibe i Stockholm innan han kom in på Europafilm som B-ljuds assistent. Snart var även lillebror Bo involverad.

Tommy stack till USA 1979 och har gjort en stor karriär inom TV-branschen där han vunnit en rad av Emmy-utmärkelser, TV:s motsvarighet till Oscar.

Bo Persson som arbetat med ljud i massor av klassiska filmer belönades med Guldbaggen 2004.

2009 hissades Bo Persson och hans ljudteam till skyarna och belönades med 2009 års Brittish Academy Film TV Award för bästa ljud i en av BBC-Wallander produktionen med Kenneth Brannagh i huvudrollen.

På söndag kan Bo Perssons sagolika ljudresa krönas med en Oscar.

Ännu en svensk finns med bland kandidaterna till en Oscar i kategorin bästa manliga biroll. Det är Max von Sydow i filmen Extremely Loud.

Annons