Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluesmatch på juldagen

Annons

Clas Yngström & Robert Ekholm spelade i Folkets Hus och arrangör var Dala Blues Society, arbetsnamnet för kvällen var fyndiga Blue Christmas i stället för Blå Tisdag.

Ola Bjurman med band lirade precis som han brukar när han kommer hem, den här gången på Kings Arms i centrala Falun.

Som vanligt när det gäller Blå Tisdag satsas det på att starta konserterna i tid och först ut i Folkets Hus var lokala Borderline Cowboys som lirar en musik som lättast kan förklaras vara en blandning av Texasrock, country och blues. De hade svårt att tända till under sin timslånga spelning och det var inte förrän i sista numren som det lossnade och man kunde notera ett skönt sväng i bandet.

Inte förrän efter klockan 23 var det dags för scenen på Kings Arms att tändas och som uppvärmning fick vi höra Hockeyorkestern med välkända gitarrgurun Anders, "Bojen", Bojfelt i spetsen.

Visst var det mycket äldre publik och nostalgi känns passande men att försöka värma upp publiken med signaturmelodin till Bingolotto och "Smoke on the water", som är en cover man bara inte får spela live, det var i alla fall i mitt tycke väl magstarkt!!!

Visst är bandet för kvällen ett mycket meriterat gäng musiker och "Bojen" ger oss gitarrorgier så det räcker till och blir över men det ursäktar i alla fall inte låtvalet!

Så småningom kom så kvällens huvudakt Ola Bjurman in på scenen och som i ett nafs var hela den smaklösa repertoaren utbytt mot skönsvängande blues och rock. Han varierade både eget material och covers utvalda med fingertoppskänsla.

Han har varit med i så många år nu och lirat sig igenom hela landet ett otal gånger tillsammans med storheter som Totta Näslund, Tommy Körberg och Peps Persson så han har numera järnkoll på vad som går hem på de olika rocksyltorna, speciellt på hemmaplan.

Kvällens höjdpunkt på Kings Arms var en makalös version av Dylans "Absolute sweet Marie".

Tillbaka i Folkets Hus igen har Clas hunnit vara uppe på scenen ett tag och var lagom varm i kläderna när det var dags för den sista timmen av denna, som han själv kallade den, musikaliska pytt i panna.

Gästartisterna avlöste varandra och ett tag var det inte mindre än fyra gitarrister på scenen samtidigt. Vid det här laget hade den annars för kvällen ganska svårflirtade publiken valt att äntra dansgolvet och passade på att ruska ner all julmaten till de skönsvängande tonerna som vi bjöds på.

Sammantaget kan sägas att Yngström på Folkets Hus vinner bluesmatchen för kvällen... inte på knock men väl på poäng, trots att lokalen inte är den lättaste för att få fram bra stämning.

Ola Bjurman på Kings Arms förlorar på att det hela startade för sent och inledningen av Hockeyorkestern förlåter jag inte i första taget.

Stämningen under konserten på Kings Arms var betydligt högre och kan i det närmaste beskrivas som riktigt stökig, precis som det ska vara.

Visst är det roligt att det arrangeras olika konserter och juldagen är en av de allra största dagarna på året när det gäller att gå på krogen. Trots detta känns det ändå lite bortkastat att två så bra musiker ska konkurrera, för de vänder sig ändå till samma publik båda två. Ett samarrangemang nästa år och det skulle bli ännu mera lyckat än vad det var.

PETER JOHANSSON

Mer läsning

Annons