Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir Harry Potter gift?

Annons

Nu lär det inte dröja alltför länge innan den sista boken om Harry Potter kommer ut. Häromdagen avslöjades den engelska titeln: "Harry Potter and the deathly hallows".

I väntan på denna lyckliga tilldragelse är det fritt fram att spekulera i hur J K Rowling tänker avsluta det hela.

Vilka tecken finns att tyda i de böcker som redan publicerats? Vad skvallrar de många repiga VHS-banden om?

Lyckligtvis finns det fackkunskaper att tillgå. I en artikel i Tidskrift för litteraturvetenskap (3/2003) tecknar Maria Nikolajeva (professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet) ett antal mer eller mindre troliga scenarier.

EssäEn berättelse av detta slag kan inte utvecklas hur som helst. När Harry Potter slutligen besegrat Voldemort borde det inte längre finnas några uppgifter kvar för honom.

Då är det rimligt att anta att han lägger ner sin trollstav likt Prospero i Shakespeares Stormen och återvänder till mugglarvärlden.

Detta är ett vanligt grepp i fantasygenren. Tänk bara på C S Lewis Häxan och lejonet. När äventyren är över återvänder barnen genom garderoben till sin egen värld som om ingenting hade hänt.

Kanske kan Harry ändå få bevara ett dunkelt minne av sin svunna storhet, mitt i en högst alldaglig karriär? Får han med sig Hermione eller någon annan som hustru från Hogwarts?

Många skulle nog istället gissa på Ginny Weasley. I sagans värld brukar prinsen få sin prinsessa, men varför skulle någon egentligen vilja gifta sig med Harry?

Nikolajeva låter förstå att det råder en mycket sträng genusordning på Hogwarts. Hermione och hennes medsystrar må vara hur smarta som helst. Till slut är det ändå männen som står för de avgörande bragderna, vilket förr eller senare måste väcka en motreaktion.

Eller stannar Harry på Hogwarts? Blir han kanske rektor på skolan? Inte mycket talar för det. Han mognar påfallande långsamt i serien, och det är andra figurer på skolan som allierar sig med de vuxna genom att ta ansvarsfulla poster.

Om Rowling väljer att låta Harry göra karriär på Hogwarts måste hon teckna en brant inre utvecklingskurva på ett mycket begränsat utrymme.

Kan det istället bli så att Harry dör en martyrdöd? Detta hade varit en stilren avslutning om böckerna skrivits i det viktorianska England.

Då skulle han förbli evigt ung, en symbol för drömmen om den rena och obesudlade barndomen. Naturligtvis skulle en sådan lösning orsaka vilda protester bland många läsare.

När Arthur Conan Doyle fått nog av sin Sherlock Holmes lät han honom dö i en duell med ärkefienden Moriarty. Det dröjde dock inte länge innan opinionsläget tvingade Doyle att väcka liv i sin hjälte och låta honom fortsätta att lösa mysterier.

Om Harry ändå måste dö ser jag trots allt en utväg. Han skulle kunna somna in i sin älskades armar och lämna ett litet barn efter sig, Harry II, i ett litet knyte på perrong nio och trekvart.

I så fall får vi en fortsättning i ytterligare sju delar där den lille telningen så småningom tar upp kampen mot Voldemorts arvtagare, vem nu det kan tänkas bli.

I modern fantasy händer det som bekant att figurerna byter lojaliteter. Hur går det exempelvis inte i Star wars?

Det kan inte heller uteslutas att Harry tröttnar på alltihop och rider västerut alldeles ensam på sitt kvastskaft, redo för nya krafttag i det godas tjänst.

I så fall får vi höra honom vissla på en lightversion av John Williams svulstiga filmmusik innan han försvinner i ett dammoln.

Rowling har således ett stort antal schackdrag att välja mellan. Vad tror egentligen Harry själv om sin framtid? Han gör det ena stordådet efter det andra men ges sällan tillfälle att begrunda sin livsväg.

Böckerna är handlingsorienterade, och som figur är Harry snarare en funktion än en psykologiskt trovärdig människa.

Han är helt och hållet i händerna på sin skapare, och hon har i sin tur att ta hänsyn till de olika konventioner som råder inom denna typ av berättelser.

Det är ingen lätt uppgift som Rowling står inför. Snart får vi veta, men än så länge råder ovisshet om Harrys framtida öde.

OLAVI HEMMILÄ

Mer läsning

Annons