Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bländande Dalhallabesök

Annons

Det har går mer än 30 år sedan taxichauffören Tim Hauser berättade om sina drömmar för sångerskan Laurel Massé i samband med en körning genom hemstaden New York. Ett par veckor senare gick Hauser på fest och mötte Janis Siegel, senare värvades sångaren Alan Paul som då gjorde Grease på Broadway, och så föddes vokalgruppen Manhattan Transfer.

Debutalbumet "Manhattan Transfer" kom ut 1975.

Kombinationen av bländande sångteknik, samspelthet och det nyskapande sättet att arrangera om swingstandards för fyra sångstämmor gav gruppen världsrykte i såväl jazz- som popkretsar.

Låtar som "Birdland", "Chanson d' amour" och kvartettens vokaltolkning av "Route 66" gick in på topplistor världen över, Manhattan Transfer fick ta emot ett flertal Grammys, och i Sverige blev just "Chanson d 'amour" så poppis att Hasse & Tage skojade med låten i en sketsch.

Vocalese, tekniken att sätta text till och sjunga jazzstycken som från början komponerats enbart för instrument, har blivit något av Manhattan Transfers adelsmärke.

Tim Hauser, Alan Paul och Janis Siegel besökte Sverige för första gången redan för 27 år sedan, och har återkommit med mer och mindre jämna mellanrum sedan dess. Originalmedlemmen Laurel Massé hoppade i slutet av 1970-talet av från Manhattan Transfer för att i stället satsa på en solokarriär, och den andra kvinnliga stämman i kvartetten tillhör sedan 1978 Cheryl Bentyne.

Manhattan Transfers miniturné genom Sommarsverige inleddes vid Christinehofs slott för ett par dagar sedan. I går sjöng kvartetten på Skansen, och inför konsertbesöket i Dalhalla blev publiktrycket så stort att arrangörerna tvingades planera in en extrakonsert på söndag.

I kväll och på söndag sjunger alltså New York-kvartetten i kalkbrottet, och de gör det som huvudattraktion i ett ambulerande show- och jazzpop-paket där svenska Triple & Touch samt sångerskan Viktoria Tolstoy agerar uppvärmare.

Triple & Touch uppträder dock utan förstärkning av Claes Malmberg i Dalhalla under helgen, enligt arrangören har Malmberg med kort varsel tvingats tacka nej till medverkan på grund av familjeskäl.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons