Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bland musiker och skoförsäljare

Annons

På Bullsjöns camping i Malung är många stugor och husvagnsplatser förbokade sedan länge.

Leffe från Södertälje bor på campingen för sextonde året i rad. Han står alltid på samma plats och åker till Orrskogens dansbanor varje kväll.

Systrarna Yvonne och Annika bor med två barn i en stuga alldeles i närheten av incheckningen. Efter ett besök till campingens duschar sitter de på altanen och fixar sig med kajalpenna och Irish coffee.

- Jag träffade en intressant person i går. Förhoppningsvis ses vi i kväll igen, säger Yvonne Andersson.

Genom öppna dörrar på en Chevrolet med norska flaggor pulserar tung technomusik. Under dansbandsveckan sover Roy Austad i bilen, medan Wiggo Brattbakken och Raymond Vestby bor i tält.

Raymond är 23 och besöker Malung för sjunde året i rad, denna gång utan sina föräldrar som älskar dansbandsmusik.

- Roy och jag gick en buggkurs för två år sedan. Jag älskar att dansa till all slags musik, både techno och Lotta Engberg, säger Raymond.

Mellan klockan 20 och 22 spelar dansbandet Refreshments i Grönlandsparkens öltält. På uteserveringen samlas Malungsbor för att dricka pilsner och träffa hemvändande kamrater. Många kommer tillbaka till stan under sommaren då dansbandsveckan lockar över 30 000 besökare.

Stadens yngre befolkning samlas nere vid grillen med ölburkar och ciderflaskor. Unga flickor körs runt centrum av äldre pojkar med raggarbil och barskåp i handskfacket. Polisen stoppar ungdomar i öppna bilar, ser till att de sätter sig i sätena och åker vidare.

När Refreshments kört extranummer och öltältets underhållning är slut, promenerar eller cyklar många till Folkets park Orrskogen. På trägolven dansas bugg och foxtrot. Dansgästernas pannor är blanka och sommarskjortorna spänner över runda magar. Under armarna växer svettringar.

Utanför en danshall säljer Göran Eriksson buggskor, skavsårsplåster och kondomer. Kvällen innan sålde buggskorna Marie och Move mer än någonsin.

Även kondomerna är populära; varje kväll köps runt 20 till 40 paket. På bordet ligger både sexpack och enpack. Kondomerna är förpackade som stora guldmynt.

- Tidigare har folk kommit igång i mitten av veckan. Nu köper de kondomer redan första dagen, säger Göran Eriksson.

På träbänkarna i backen nedanför dansbanorna sitter flera par. En svensk man och en norsk kvinna kysser och håller om varandra; de möttes under dansbandsveckan i fjol och lärde känna varandra. Nu har de träffats igen av en slump, men ingen av dem tror att telefonnummer kommer att växlas det här året heller.

För fyra år sedan träffades Håkan Andersson och Agneta Lilja på Thorleifs konsert i Örebro. I pausen fikar de kaffe, mazarin och Fanta.

- Pausen är viktigast under en danskväll om man är ute efter en partner. Då kan man se om den man är intresserad av har en käresta, säger Håkan.

Det finns oskrivna regler för hur man ska bete sig på dansgolvet, berättar han. Det viktigaste är att vara hel, ren och dofta gott. Och man måste uppträda nyktert. Många besökare dricker ingen alkohol alls under veckan eftersom det är dansen, inte festandet, som är det viktiga.

Utanför dansbanorna finns vattenkranar där törsten släcks.

Trängseln är stor när dansbandens musik ebbar ut klockan ett på natten. I mörkret vandrar trötta män och kvinnor hemåt. En kille stödjer sin flickvän som fått skavsår av dansskorna.

Vid tavlan nära utgången diskuteras kommande program, vilka band som ska spela och vilka låtar som är bäst.

Planeringen inför morgondagen har redan börjat.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons