Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bland änglar och demoner

Annons

konst | Säter

Hugo Lindblads

Drömbilder

och Hermans teckningar

Mentalvårdsmuseet

17/5-15/8

Medan andevärlden sysselsatte Hugo Lindblad och fick honom att teckna sina drömmar i tusentals märkliga bilder, så hemsöktes Herman av verklighetens demoner. Under åren kring andra världskrigets utbrott tecknade han av sig sin ångest i en serie bilder som är en personlig reaktion mot våldet.

"Jag blev mycket sjuk när jag skulle lösa de invecklade världsproblemen. Jag kom i förtvivlande kaos. Svårt är det att taga sig ur den när man en gång gripits av den", skrev Herman själv i sina anteckningar.

- Herman var en känslig själ, som inte kunde hålla kriget ute i Europa ifrån sin egen svenska verklighet, berättar intendenten vid Mentalvårdsmuseet i Säter, Marie Lennestig.

Kriget i Irak blev upprinnelsen till hennes idé att visa hela Hermans svit "antikrigsbilder" i en utställning.

- I dag har vi världens krig inpå oss genom tv-rutan, säger hon. Många mår dåligt av det otäcka som sker, även om de inte blir sjuka.

Men många som vårdats på Säters sjukhus under årens lopp har burit på krisreaktioner och trauman från verkliga krigsupplevelser. Åtskilliga av dem kom direkt från koncentrationslägrens helvete.

- "Oförklarlig depression" brukade det stå i journalerna. Det otäcka är att förståelsen för de här patienternas reaktioner var så dålig, konstaterar Marie Lennestig.

Herman, som var patient på Säters sjukhus under 1930 - 90-talet, var trots allt en förtröstansfull världsförbättrare. Militärerna borde omskolas och bli "människoförädlare" i stället, skrev han på sina illustrationer. Kärlek och god vilja ville han sälja paketerad i butik. Och sex och kärlek skulle tillhandahållas av käcka kvinnliga kärleksarméer.

Herman var skicklig med tuschpennan, en tragikomisk naivist, som även ritade träffsäkra karikatyrer och vardagssituationer från sjukhusets värld.

Hugo Lindblad är mer uppmärksammad genom Stockholmsutställningar på senare år och han finns också i Nationalmuseums samlingar.

I 33 pärmar samlade han sina noggrannt beskrivna och illustrerade drömsyner.

- Varje pärm överräcktes under högtidliga former till överläkaren för att låsas in, berättar Marie Lennestig. Hugo Lindblad var övertygad om att han arbetade i vetenskapens tjänst. Han såg sig själv verka i samma tradition som heliga Birgitta och andeskådaren Emanuel Swedenborg.

Det finns ingen tvekan i linjerna i hans detaljerade och ofta poetiska bilder. Den inre verklighet, som Hugo Lindblad så idogt rapporterade om decennium efter decennium, befolkades av änglar, hårbeklädda kvinnor och avgrundsandar.

Lindblad var beläst, inte minst i Bibeln, och hans engelska texter är perfekta. Han uppförde sig som en värdig lärd och tycks ha åtnjutit vissa anspråkslösa privilegier på Beckomberga, som en frizon i ett hörn med sängbord där han fick teckna i fred.

Drömböckerna stoppades undan och höll på att glömmas bort, men hittades då sjukhuset firade 50 år 1982. Då visades också Hugo Lindblads bilder i en utställning på Kulturhuset i Stockholm. Teckningarna av Lindblad i Mentalvårdsmuseets utställning har lånats från en privat samling.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons