Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blågul soulrebell till Falun

Annons

Som svenskspråkig soulsångare är Kaah väldigt ensam. När andra försök att göra soul på svenska hamnat närmare pop än soul visar Kaah med sin speciella röst, och sin ännu speciellare blandning av Östgöta- och Rinkebydialekt, att det går utmärkt att sjunga utlämnande soul på modersmålet. När Kaah på debuten rörde sig i samma musikaliska kvarter som Curtis Mayfield och D'Angelo har han på det senaste albumet, Beats, melodier & Baby Kaah, tagit ett kliv närmare funk och artister som Prince och Sly Stone.

Just Sly Stone, som tillsammans med sitt band The Family Stone hade stora framgångar med sin flummiga funk på 60-och 70-talet, är en artist som Kaah inte bara musikaliskt låtit sig inspireras av, utan även textmässigt.

- Jag inspireras mycket av Sly för enkelheten. Sedan gillar jag Parliament. Texter som först låter lite töntiga när man lyssnar på dem, men som har en djupare innebörd.

Är det några andra artister som inspirerat dig?

- Det är många. Allt som man lyssnat på genom alla år. Det är en massa. Hiphop, soul. Allt som man känner för blir man inspirerad av. Vissa för musiken, andra för attityden, andra för personligheten. Jag gillar ståuppkomiker. Det finns många som är bra. Och det går att dra paralleller mellan ståupp och att sjunga. Man står själv ganska utlämnad på scenen.

Beats, melodier & Baby Kaah är Kaahs andra fullängdsalbum efter skivdebuten 1998 med EP:n Kaahlender. Debutalbumet Soulrebell hyllades av många kritiker men blev försäljningsmässigt en flopp.

Som artist, är det viktigt för självförtroendet att skivan säljer, eller finns det en annan form av bekräftelse som betyder mer?

- Det finns dels skivförsäljning och dels bekräftelsen från folk som gillar samma grejer som en själv. Man behöver båda för att orka jobba vidare.

Trots att Soulrebell inte blev någon framgång kommersiellt orkade Kaah jobba vidare. På Beats, melodier & Baby Kaah har han i stort gjort allting själv. Och det är kanske därför ljudbilden skiljer sig så mycket från den mer liveinfluerade Soulrebell. Tempot har blivit högre, rytmerna mer framträdande, och ljudbilden funkigare och mer elektronisk. Det har blivit betydligt lättare att dansa till Kaah helt enkelt.

Hur ser du helst att publiken njuter av din musik live, stillastående eller dansandes?

- Det beror på vilken låt det är. Vissa låtar vill man att folk står still och lyssnar på, andra vill man att de dansar till. En sådan låt som "Dom tittar när jag dansar" vill man ju knappast att folk ska stå still till.

Dansar du själv när du är ute?

- Ja, det gör jag.

Vad dansar du helst till?

- Hiphop. Funk. Lite latin. Bra musik helt enkelt.

JONAS GRÖNLUND

Mer läsning

Annons