Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björlingprogram till Washington och Grängesberg

Annons

Jussi Björlingsällskapets föreställning "Galakväll med Jussi Björling" har inbjudits till London den 14 oktober nu i höst och till Washington DC den 29 april nästa år.

Det sker på inbjudan av English National Opera respektive Vocal Arts Society, som en följd av kontakter tagna av privatpersoner och de svenska ambassaderna i London och Washington.

Sedan 1999, med start i Västerås konsertsal, har sällskapet arrangerat minnesföreställningarna. Den enda tidning i vilken premiären recenserades var den här.

Konceptet bygger på optimal ljudåtergivning av utvalda inspelningar i solenn konserthusmiljö. Presentatör är Bertil Bengtsson, en av de främsta experterna på Björling.

Programmet mellanlandar i Grängesberg den 3 november, i Cassels donation.

Mikael Niemi fick årets Piratenpris

Kivik.Författaren Mikael Niemi har belönats med årets Piratenpris. Han tog emot priset på måndagen i skånska Kivik, fjärran från hembygden i Pajala.

Det var i trakten kring Kivik som Fritiof Nilsson Piraten hämtade en stor del av inspirationen till sina romaner. Men trots de geografiska avståndet mellan Niemi och Piraten ansåg juryn att likheterna är många. I motiveringen framhävdes Mikael Niemis berättarglädje och robusta humor.

Mikael Niemi har länge arbetat som dramatiker och barnboksförfattare men fick sitt stora genombrott för två år sedan med romanen "Populärmusik från Vittula". Den gav honom Augustpriset och har blivit en storsäljare. Nu ska den ges ut i en mängd europeiska länder.

Piratenpriset har tidigare delats ut till bland andra Klas Östergren, Kristina Lugn och Lars Molin.

(PM)

Mer läsning

Annons