Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björling nekas stöd

Annons

Uppdraget från Borlänge kommun är: M att genom utställning visa föremål och berätta historien om Jussi Björlings liv, både på och utanför scenen

M att bereda besökare tillfälle till musikavlyssning och ta del av andra medier som belyser Björlings livsverk

M att vara ett dokumentationscentrum över Björling.

Detta uppdrag får museet sägas ha klarat väl, vilket ökande besöksantal visar. 1995 kom 3 518 personer, förra året 4 649 personer. Det har redan slagits i år.

Arbetet leds av museichefen Harald Henrysson. Under turistsäsongen (sommarmånaderna dominerar kraftigt i besöksstatistiken) förstärks bemanningen i Björlingmuseet med extrapersonal. Bertil Bengtsson har varit där samtliga somrar hittills.

Det är den senare delen av överenskommelsen mellan kommunen och museet som inneburit problem:

M att i mån av resurser insamla, sammanställa och bearbeta information.

Just det där "i mån av resurser" tvingar museet att prioritera den dagliga driften. Men med Internet och med de många omröstningar med anledning av sekelskiftet som Björling vann, har antalet internationella kontakter ökat kraftigt. Björlingsällskap finns i USA, England och Skandinavien. Som exempel på uppmärksamheten kan nämnas att den stora tyska tidningen Frankfurter Allgemeine hade en helsida om museet den 8 december.

Våren 2000 sökte museet pengar hos Kulturrådet bland annat för att inom ramen för en halvtidstjänst komplettera förteckningen över Björlings inspelningar samt katalogisera och digitalisera samlingarna.

Kulturrådet förklarade i ett avslag att museet borde kontakta Statens musiksamlingar och söka samarbete där.

Så skedde. För nästa ansökan stod formellt Statens musiksamlingar, som var beredda att förlägga tjänsten till Borlänge. Men det blev för en tid sedan avslag igen, utan närmare motivering. Rekommendationsbrev från flera utländska sällskap och från Arkivet för ljud och bild hjälpte inte. Kulturminister Marita Ulvskog har visat intresse för frågan, men får inte undersöka kulturrådets bevekelsegrunder - det vore ministerstyre.

Henrysson är rädd att "goodwill förvandlas till badwill" när han inte kan möta det stora intresse som finns utifrån.

- Kontakt på telefon eller Internet skulle kunna följas av att de besöker museet. Jag prioriterat lokala aktiviteter, till exempel att berätta om Jussi Björling för skolbarnen i Borlänge. Det gör jag gärna, men de internationella kontakterna blir lidande, säger Henrysson.

Han har inte givit upp ambitionen att i ökad utsträckning kunna ägna sig åt forskningen och de internationella kontakterna.

Henrysson överväger att söka stöd hos Stiftelsen Framtidens kultur och andra kulturinstitutioner.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons