Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björborevyn bäst

Annons

Det är litet märkligt - och skamligt för Falun och Borlänge - att de bästa lokalnumren från Borlänge och Falun alltid visas i Björbo. Men så är det.

Årets roligaste nummer, både vad gäller text och framförande, spelas i Björbo, heter "Rondellen" och handlar om - Falun!

Det är märkligt. Ansluter mig till de tyckare som undrar om det inte finns en enda människa bland Faluns 55 000 invånare som skulle kunna skriva en bra text åt Falurevyn. Nu heter deras aktualitetsförfattare Reidar Eriksson. Han bor i Östersund!

Borlänge ska dock ha en eloge för nytänkande. Bort med många allmänna texter, hämtade från hela landet, in med egna lokala texter.

"Kommunfullmäktige" av Kicki Arnberg och Monika Jansson är Borlänges bästa och mest träffande lokala text på minst 15 år.

Ludvikarevyn är förstås som vanligt den proffsigaste. Lennart Eriksson blandar och ger. Hans egna nummer är bäst, men för den som inte till leda har sett hopplocket, där texter med underligt utbytta textförfattare dominerar - en del stjäl ohämmat från Danmark! - blir hela revyn svårt skrattdrivande.

Det mest glädjande i år är att Falurevyn, som välförtjänt har haft några magra publikår, nu lika välförtjänt är på väg mot publiksuccé med extraföreställningar.

Revyn satsar på en yngre publik i år och har äntligen fått en regissör som verkligen kan ta ut de rätta revysvängarna - Christer Halfvarsson.

Vågar de sedan göra fler egna texter än de som redan finns, blir framtiden ljus.

I Borlänge försökte man, och det gick riktigt bra. Sven Sundin, regissören, lyckades bryta

Borlängerevyns oförklarliga kärlek till gamla nummer utifrån och det visade sig att tre tjejer har riktigt vassa pennor: Kicki Arnberg, Monika Jansson och Ulla Sundqvist. Ullas egna monolog "Blondinen" - i två avdelningar - tillhör Dalarrevyernas "Topp tre".

Borlänge har också äntligen vågat ta med en ny, rolig kille, Tommy Andersson. Han är i särklass "årets rookie"! Vågar man nu bara släppa in en ung, snygg och begåvad tjej bland de duktiga tanterna, så har med ensemblen komplett. Det finns ju att ta av: Sara Saker, Linda Andrén, Anna Jones...


Faktaruta:topplistan |

Bästa revy:

Björborevyn

Roligaste revy:

Ludvikarevyn

Mest musikaliska: Björborevyn

Bäste aktör: Göran Johansson, Björbo

Bästa aktris:

Sussie Eriksson, Ludvika

Bästa sångnummer:

Trender

i Björborevyn.

Text: Christina Warg

Bästa sketch: Rondellen i Björborevyn. Text: Christer Gruhs

Bästa monolog: Blondinen i Borlängerevyn. Text: Ulla Sundqvist

Bästa scenografi: Ludvikarevyn

Ljud och ljus: Borlängerevyn

Onödigast: Herrbaletterna i Borlänge och Ludvika. Drar ner höga flatskratt, ja, men ska sådana nummer nödvändigtvis göras, ska de göras BRA, inte enbart i grotesk oordning.


Inget pris till Falurevyn, alltså. Men jag tror att det nog är sista gången på många år framåt. Det känns som om Falun har en stor epok runt hörnet. Om de bara ville börja göra fler egna texter, gärna bra sådana!

ÅKE STRÖMMER

Mer läsning

Annons