Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birger Eriksson - Årets Fridolin

Annons

Bildningsstyrelsen kan inte ha haft anledning till tveksamhet när de gjorde årets val. Birger Eriksson är en trägen arbetare i kulturens örtagård och har under mer än femtio år tolkat och förmedlat inte minst Folkarebygdens rika kulturliv till en bred allmänhet.

"Birger Erikssons berättelser och bilder spänner över vida kulturfält. Han skildrar litteratur, bildkonst och musik och därtill kulturliv i form av både landsbygdsbyars form och historia och järnhanteringens olika steg genom seklen." Man påpekar också att han ofta lyfter fram också mindre kända kulturpersonligheter och bidrar med roliga, överraskande infallsvinklar på kulturlivet.

"Erik Axel Karlfeldt, Victor Axelson och Carl Jularbo är tre namnkunniga konstnärliga utövare som Birger Eriksson ofta återkommer till i artiklar på tidningars kultursidor och i skrifter. Ofta ger hans speglingar nya eller mindre kända perspektiv på stora konstnärsgärningar."

Birger Erikssons rötter finns sedan generationer i Folkarebygden där släktgården ligger.

Rättvikskonstnären Verner Molin har han ägnat särskilt engagemang genom Mörksuggefonden. Det är som bekant Birger Eriksson som formgivit den populära rundmagade mörksuggan, dalasouveniren som symboliserar det goda vaksamma mörkret.

Birger har för övrigt, alltsedan Avesta kommuns kulturpris introducerades, formgivit diplomen till Årets Fridolin, ett unikt diplom till varje mottagare.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons