Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BIO: Tack och lov blir filmen inte ockult

Annons

psykodrama. Det finns ambitioner i Hollywood, man glömmer ofta det. Inuti blockbusterskådespelare som Tom Cruise, Sylvester Stallone och Tim Robbins döljer sig producenter med viljan att göra europeisk film.

Vanilla Sky är en Tom Cruise-producerad remake av spanjoren Alejandro Amenábars film Abre Los Ojos. Jag kan inte jämföra med förlagan, men den verkar ha adapterats omsorgsfullt utan att bli alltför amerikaniserad. Att en bilkrasch inte automatiskt följs av en explosion säger väl allt.

David Aames (Cruise) är sagolikt framgångsrik i New York. Snygg, spännande, rik. Han faller som i en film för Sofia (Cruz) fast han har sin sängkamrat Julie Gianni (Cameron Diaz) kvar, och plötsligt spårar livet ur som i ett drogrus. Verklighet och dröm flyter sakta ihop. Någonting styr hans liv. Frågan är bara vad.

Under en riktigt bra psykotisk film av det här slaget ska man helst tro man blivit schizofren bara för man inte minns vad man åt till lunch och för att det kliar lite på smalbenet.

Men här turneras greppet lite för många gånger för att skräcken ska börja fungera. Och kameran är alltför upptagen med att göra halvporträtt på Penelope Cruz och Tom Cruise (som trots vad alla säger inte är en usel skådespelare) för att den riktigt distansierade och skrämmande stämningen ska infinna sig.

I stället får vi ändå en ganska rar amerikansk film om döden, fåfängan, och ödet. Ämnen som upplösta i erotik förvisso alltid blir intressanta.

Men det mest nagelbitande är väl att man hela tiden undrar om filmen ska slå över i något ockult. Det gör den tack och lov inte.

Cameron Crowe som gjorde den underbara Almost famous fortsätter här att flörta med rockhistorien, han säger till och med att filmen känns "som att göra en cover på en riktigt bra låt", men här känns han lite vilse i flumrocken. Som Grateful Dead ungefär, om ni känner till dem. Han kommer aldrig till refrängen.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons